След изборите през ноември ще се разбере мястото на САЩ в НАТО, заяви Джеймс О’Брайън

Публикувано преди 1 месец  |  Света
След изборите през ноември ще се разбере мястото на САЩ в НАТО, заяви Джеймс О’Брайън

В САЩ винаги са се водили спорове кога трябва да се помага на другите държави и кога да се остане на страна, обясни в интервю помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън пред БНР, предаде News.bg.

На въпроса къде ще бъде САЩ и дали държавата ще е сигурен партньор в НАТО, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, държавният секретар добави, че това зависи от изхода на изборите след няколко месеца.

„В почти всички случаи сме стигали до решението да помогнем на тези, които са с нас“, добави О’Брайън.

В интервюто се засяга и темата за войната в Украйна и ескалацията в Близкия изток, като помощник държавният секретар заяви, че САЩ ще продължи да помага и на Израел, и на Украйна.

Относно гласуваната помощ за Украйна от 60 млрд. долара, които още не са изпратени, въпреки наличните 70 гласа „за“, О’Брайън каза, че всичко зависи от председателя на Камарата на представителите.

Той обясни, че затова е важно Украйна да се присъедини към НАТО, защото след това няма да има особено значение кой ще управлява една от държавите в Алианса.

По този повод помощник държавният секрета поясни, че на срещата през лятото на върха, по повод 75-годишнината от основаването на НАТО, ще се очертае ясен път за членството на Украйна.

Друг е въпросът дали ще се раздели гласуването за Украйна от това за подкрепата за Израел, но се надява да се знае, че става въпрос за една и съща битка, но на две бойни полета.

„Иран подкрепя Русия срещу Украйна и получава в замяна експертиза и финансови средства, които помогнаха за нападението срещу Израел. Трябва да гледаме на това като на едновременно развиващи се процеси“, заключи главният секретар.

Относно предстоящите избори в България и дали това може да повлияе върху подкрепата за Украйна Джеймс О`Брайън смята, че това няма да повлияе негативно. По мнението му това е нормален процес във всяка държава, особено тази година, когато много държави провеждат избори. Той е убеден, че страната върви в правилната посока.

О’Брайън похвали България за оказаната подкрепа за Украйна и подкрепата за осигуряването на безопасни черноморски канали.

Той коментира и разпространяващото се руско влияние в Унгария, Словакия, Сърбия и Северна Македония, като е на мнение, че това зависи от хората. Те трябва да внимават с информацията и да се запитат дали някой не е платен от Русия. Същото се отнася и за западните източници на информация.

Джеймс О’Брайън даде пример с инфлуенсърите, които могат да разпространяват информацията в социалните мрежи, след като някой им е платил. Но това се отнася и за политици, на които Русия плаща, за да прокарват проруски идеи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО