Нивото на река Тунджа при Елхово е критично ниско

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Нивото на река Тунджа при Елхово е критично ниско. Водният стълб на река Тунджа край Елхово тази сутрин е едва 48 см., а според графиката на департамент „Хидрология“ към Националния институт по метеорология и хидрология, спадът за последното денонощие е 11 см. Сушата, която се очертава поради липсата на сняг и обилни валежи в последните месеци оказва своето влияние. Ниско е нивото и на кладенците в околността, както и на тези до село Воден, Община Болярово, от където основно се захранва с вода Елхово.

Водата, която преминава през Ямбол, а в последствие и Елхово е намаляла значително. Това алармира и кметът на Община Ямбол – Валентин Ревански във видеообращение в социалните мрежи. Една от причините за малките количества вода, които преминават през Ямбол и Елхово е намеса на държавно ведомство, което отклонява част от река Тунджа при язовир Копринка за целите на вецове, която в последствие се излизва в река Марица, а в допълнение ситуацията се усложнява и поради направен бенд при село Мечкарево преди повече от седмица. Причината за направата на този бенд е да се осигури количество вода за напоителен канал в района на селото и до напълнването на този канал, водните количества за Ямбол и Елхово ще бъдат ниски. Кметът на Община Ямбол изрази надежда, че отговорните държавни лица ще вземат отношение за неговото разрешаване.

Водният обем на река Тунджа при Елхово към този момент е едва между 1 и 3 куб. метра в секунда, при максимално допустими 210 куб. метра в секунда.


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА