Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби

Британският премиер Риши Сунак има готовност да обяви нова програма за военни кораби, след като бе подложен на натиск от депутатите от неговата Консервативна партия да обещае в предизборната програма да увеличи разходите за отбрана на 2,5 процента от БВП до определена дата, съобщи вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от БНР.

Очаква се министър-председателят да изложи планове следващия месец за нови многоцелеви помощни кораби, които ще помогнат за укрепване на способността на Великобритания да води амфибийна война, заявяват пред „Файненшъл таймс“ хора, запознати с въпроса. Националната стратегия за корабостроене, последно актуализирана преди две години, очерта планове за един клас многоцелеви кораб за поддръжка, който да влезе в експлоатация в началото на 2030 година, който ще замени сегашния амфибиен флот, състоящ се от комбинация от военен и спомагателни кораби.

Длъжностни лица предупредиха, че правителството все още не е подписало ново финансиране за плановете. Все още не е ясно как ще бъде структурирана поръчката и дали ще бъде подложена на конкуренция между британските корабостроители. В момента военните кораби винаги се строят в Обединеното кралство. Новата програма вероятно ще бъде разделена на две партиди от по три кораба.

Съобщението за новата програма идва в момент, когато депутатите тори организират нова кампания, за да принудят Сунак да се ангажира с по-високи разходи за отбрана. Премиерът каза, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП, „когато икономическите условия го позволяват“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО