Напрежение между Южна Корея и Япония

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Напрежение между Южна Корея и Япония

Република Корея съжалява, че японският министър-председател Фумио Кишида е изпратил дарение на светилището Ясукуни, което се смята за символ на японския милитаризъм в азиатските страни. Това заяви южнокорейското министерство на външните работи.

„Правителството изразява разочарование и съжаление, че представители на японското ръководство отново са изпратили почит към или са посетили светилището Ясукуни, което възхвалява агресивните войни от миналото на Япония и увековечава имената на военнопрестъпници“, каза Сеул.

„Призоваваме отговорните в Япония да гледат обективно на историята, да демонстрират чрез действия опити за осмисляне на миналото и искрено покаяние. Това ще бъде важна основа за развитието на ориентирани към бъдещето двустранни отношения“, отбелязва в изявление официалният представител на ведомството.

Кишида изпрати дарение до шинтоисткия храм Ясукуни, разположен в Токио. Той изпрати клонче от японското вечнозелено дърво сакаки, украсено с панделки. Министърът на икономическото възстановяване Йошитака Шиндо на свой ред посети храма лично.

Последният път, когато премиерът на Япония посети светилището Ясукуни беше през декември 2013 г. – тогава го направи Шиндзо Абе, което предизвика критики в азиатските страни, предимно в Китай и Южна Корея. Храмът съдържа списъци с имената на всички японци, загинали по бойните полета от средата на 19 век. Този списък включва и военнопрестъпници, екзекутирани след предаването на Токио през Втората световна война.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО