РЗИ Ямбол ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари във всички 5 общини в областта

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество
Снимка от архив 2020 год.

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи.

Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации от комари и в близост до водни и горски площи. От общините ще се изисква графикът, както  за направените, така и за предстоящите пръскания, уточни директорът на здравната инспекция в Ямбол д-р Радостина Калчева:

„РЗИ ще контролира тези обработки, затова ние трябва да сме информирани кога точно – датата, часа на извършване на обработката, за да можем да направим проучване преди и след обработката, за да видим дали това мероприятие е ефективно и има резултат“.

През цялото лято и дори през есента пръсканията ще продължат, уточни директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева, като ще се следи и за пръскане срещу тигрови комари – преносители на западнонилската треска.

Източник: bnr.bg


Статията е публикувана на 11 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА