Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда

Публикувано преди 1 седмица  |  Здраве
Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда

„Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда. Това отговаря горе-долу на очакванията – имаше забавяне на хода на заразата, което се дължи на разсредоточаването на учениците около празничните дни. Сега вероятно ще има някакво ускоряване на хода на епидемията, която обхваща и нови райони. Очакваме, макар и не с високи темпове, да се увеличават случаите – заради лошото ваксинационно покритие, особено в ниските възрасти.“

Това каза пред Евронюз България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Очаквам 2-3 хиляди случая до края на годината. На фона на 32-те хиляди случая в Европа само за първото тримесечие, това не е някаква впечатляващо число.

Според него обаче, по-важното е, че очевидно няма условия за някакво много бързо и много ефективно разпространение. Все пак, тези деца, които са своевременно имунизирани, имат достатъчен имунитет, за да не възникне заболяване, посочва той.

Смъкването на възрастовата граница за ваксинация срещу коклюш със сигурност ще даде много по-добра защита, убеден е доц. Кунчев. А относно самата ваксинация той сподели, че „има интерес, макар и не взривообразен“.

При класическия коклюш симптомите са много ясни: детето кашля – жестоко, продължително, до степен да посинява, да не може да си вземе въздух. Разбира се, това е пълната картина, която невинаги е налице – при непълно имунизирани и отдавна имунизирани няма да я видите в този вид. Но всяка една продължителна кашлица, суха, съсредоточена повече в нощния период, която не се повлиява от лечение над седмица, вече е показател, че е добре да направим консултация. И най-добре да се направи изследване, за да докажем дали това е коклюш или не.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето