ISW: Руската армия забавя настъплението си към Харков

Публикувано преди 6 дни  |  Света
ISW: Руската армия забавя настъплението си към Харков

Темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област изглежда се е забавило през последните 24 часа.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Моделът на руската атака в този район съответства на оценката на ISW, че руските сили дават приоритет на създаването на „буферна зона“ в района на международната граница пред по-дълбокото проникване в Харковска област.

Говорителят на украинския Генерален щаб и на Хортицката група сили подполковник Назар Волошин отбеляза, че украинските сили са започнали да „разчистват“ Волчанск, като са се насочили към видимите руски щурмови групи в селището.

Няколко руски и украински източника също така съобщиха, че руските сили използват нова тактика в тази посока – използват по-малки щурмови групи от не повече от пет души, за да проникнат в украинските позиции, преди да се обединят с други малки щурмови групи, за да се обединят в по-голяма ударна група.

Кадри, за които се твърди, че са заснети с дрон от Волчанск, показват руска пехотна мобилна пехота, която действа в рамките на селището в малки щурмови групи с размер на отряд, което съответства на украинските доклади.

Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец отбеляза, че нарастващите руски загуби в това направление водят до намаляване на общия темп на настъпателните операции.

Началникът на украинския генерален щаб генерал-майор Анатолий Бархилевич предположи, че само за последното денонощие руските сили са загубили до 1740 войници в това направление, което би било много висок процент на загуби.

ISW не може да потвърди тези оценки на украинското командване.

Кандидатът на руския президент Владимир Путин за министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов очерта своите и на Путин планирани приоритети за руското Министерство на отбраната (МО) по време на реч пред Съвета на федерацията на Русия на 14 май.

На 14 май Путин назначи бившия губернатор на Тулска област Алексей Дюмин и бившия секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев за свои президентски помощници, като по този начин допълнително ребалансира министерския си кабинет за петия си мандат.

През последните месеци по разпореждане на Путин руската икономика минава на военни релси.

На 13 май руските власти задържаха руския заместник-министър на отбраната и началник на Главното управление на персонала на МО на Русия генерал-лейтенант Юрий Кузнецов по обвинение в вземане на подкупи в големи размери.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ се интересуват от двустранно споразумение за сигурност с Украйна по време на посещението си в Киев на 14 май.

Вероятно украински участници са нанесли удар по руска железопътна линия във Волгоградска област на 14 май.

Наскоро руските сили напреднаха незначително край Липци, Вовчанск, Сватове, Часов Яр, Авдеевка, Донецк и Кринки.

Руското МО принуждава руски граждани и мигранти да служат в руската армия чрез фалшиви възможности за работа, вероятно като част от продължаващите усилия за криптомобилизация.

Украинските официални лица продължават да полагат усилия за връщане на принудително депортирани украински деца от Русия в контролираната от Украйна територия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО