Ген. Запрянов: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг идва у нас

Публикувано преди 6 дни  |  България
Ген. Запрянов: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг идва у нас

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде на официално посещение у нас в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се проведе в НДК от 24 до 27 май. Това стана ясно от думите на служебния министър на отбраната ген. Атанас Запрянов в ефира на NOVA NEWS.

„За нас е чест, че София ще бъде домакин на този форум, когато се отбелязват точно 20 години от присъединяването ни към НАТО“, посочи министър Запрянов.

По време на събитието, на което се очаква да присъстват около 700 делегати от парламентите на всички държави-членки на Алианса, служебният министър на отбраната обясни, че ще им представим бойната група на НАТО в Ново село, което би представлявало „истински интерес“ за тях.

Очаква се на форума да пристигне и парламентарна делегация от Украйна, тъй като военната помощ за Киев ще бъде сред централните теми на разговор. В този аспект, на въпрос дали можем да предоставим още нещо на Украйна, министърът отговори, че е възможно, но само „ако имаме излишни неща“.

Министър Запрянов увери също така, че България ще продължи противоминната операция в Черно море с Румъния и Турция, за да се осигури безопасността на корабоплаването в региона.

Относно реконструкцията на авиобаза „Граф Игнатиево“, която трябва да приеме новите изтребители F-16, ресорният министър изрази надежда, че ремонтните дейности ще бъдат завършени в срок и уточни, че очаква до ноември да получим сертификация от САЩ, че летището е годно да подслони американските самолети.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО