Военна продукция за милиони стои блокирана

15 май 2024 22:04  |  България

Повече от 170 неразгледани преписки, свързани с издаване на лиценз за търговия или производство на военна продукция е заварил новия състав на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия. Това съобщи за БНТ зам.-министърът на икономиката Ангел Узунов. Поради тази причина боеприпаси и военни системи за милиони левове са блокирани у нас и не могат да бъде експортирани. Министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заедно с министъра на икономиката е съпредседател на Съвета, се ангажира до 10 дни проблемът да бъде решен.

Новият състав на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия се сформирал веднага след Великденските празници, работи и вече подготвя първото си заседание, съобщи служебният заместник-министър на икономиката Ангел Узунов:

„На първо място следва да се отбележи, че ние заварихме 170 преписки, по които нямаше произнасяне. Запознахме се с тях. Разбира се, постъпиха и нови, но така или иначе много бързо се работи по всяка една от преписките. Скоро ще има произнасяне на комисията по тях.“

Военният министър Атанас Запрянов, който е зам.-председател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия се ангажира да бъде ускорено издаването на оръжейни лицензи:

„Ще бъдат разгледани. Абсолютно. Някои фирми имат забавяне, защото се обновява Съветът, но това забавяне ще бъде компенсирано и ще бъдат разгледани техните документи и ще си получат съответните разрешения. Мисля, че много скоро, до 10-15 дни това ще стане“.

За 22 май е насрочено първото заседание на новия Междуведомствен съвет по отбранителна индустрия. Справка с проекта за дневен ред сочи, че ще бъдат разгледани 21 искания за издаване на лиценз за търговия или производство на военна продукция.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО