Шокиращи разкрития! Нападателят на премиера Роберт Фицо е 71-годишен писател

Публикувано преди 6 дни  |  Света
Шокиращи разкрития! Нападателят на премиера Роберт Фицо е 71-годишен писател

Според словашки медии и според Ройтерс нападателят, прострелял днес словашкия премиер Роберт Фицо е 71-годишен мъж, пише БТА.

Новинарският сайт „Денник Постой“ съобщава, че заподозрян за нападението е 71-годишният Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице. Цинтула е бил охранител в търговски център и законно е притежавал оръжието, с което е извършено нападението. Медията твърди, че преди инцидента той е крещял на приближаващия се премиер. Веднага след това проехтели изстрелите. Нападателят е задържан от присъстващите полицаи в Националната криминална агенция (НАК).

Синът на заподозрения е дал интервю за Aktuality.sk. Той е останал шокиран от действията на баща си и заяви, че е нямал представа да е планирал покушение. На въпрос какви са политическите възгледи на баща му, той отговори, че не е гласувал за премиер и това е всичко, което знае. Синът отрече също баща му да е страдал от психични заболявания или някога да е говорил за нападение срещу политик.

През 2016 г. Цинтула става жертва на нападение в търговски център в Левице, когато е нападнат от млад мъж под въздействието на наркотични вещества. Тази случка го вдъхновява да говори открито за насилието, така че по-късно той публикува документ в интернет, наречен „Срещу насилието“. По ирония на съдбата обаче сега Цинтула се оказа от противоположната страна на закона, съобщава Aktuality.sk.

Заподозреният от Левице се занимава активно с изкуство, като издава няколко стихосбирки. Бил е и член на Съюза на словашките писатели. Някои от неговите литературни произведения разкриват противоречиви възгледи за ромите.

Свидетел разкри пред агенцията, че е чул три изстрела, когато Фицо е излизал от сграда в град Хандлова, за да се ръкува с хората от събралото се да го поздрави множество.

Телевизия ТА-3 съобщава за четири изстрела, попаднали в стомаха на словашкия премиер.

Ройтерс твърди, че мотивите на нападателя все още не са изяснени, докато ТАСС цитира телевизия ТА-3, според която подбудите за покушението са политически. „Не съм съгласен с политиката на правителството“, е заявил извършителят Цинтула, чиито думи е предала телевизията.

Покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо е имало политически мотив, заяви преди минути министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок пред журналисти в болницата в Банска Бистрица, където Фицо е опериран по спешност и остава в критично състояние, предаде ДПА.

Нападението срещу словашкия премиер е било политически мотивирано, каза и словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от Франс прес.

„Това, което се случи, беше политическа атака. Това е абсолютно ясно и ние трябва да реагираме по съответния начин“, заяви Калиняк на пресконференция в болницата, където беше приет Фицо. Министърът добави, че словашкият премиер все още е в операционната и е в изключително тежко състояние, посочва Ройтерс.

Ройтерс припомня, че членуващата в Европейския съюз и НАТО Словакия е имала малко случаи на политическо насилие в историята си. Вера Хорнякова, журналист от телевизия RTVS заяви, че опитът за убийството на премиера Фицо е ужасяващ момент в история на Словакия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО