Реджеп Ердоган: Турция ще застане зад „Хамас“

Публикувано преди 6 дни  |  Света
Реджеп Ердоган: Турция ще застане зад „Хамас“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще „продължи да стои зад „Хамас“, който се бори за независимостта на страната си и защитава Анадола“. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

В изказването си на срещата на парламентарната група в Анкара Ердоган отбеляза: „Израел няма да спре в Газа и ако не бъде спрян, тази държава-измамник в крайна сметка ще се насочи към Анадола със своите заблуди за обетованата земя“.

Ердоган подчерта, че израелският премиер Бенямин „Нетаняху и онези, които са съучастници в геноцида, ще бъдат държани отговорни за всяка капка кръв, която са пролели“.

Той каза: „На „Накба“, Деня на катастрофата, ние отново заявяваме с цялото си същество и ресурси, че стоим зад Палестина и палестинската кауза.“

„Ние (Турция) също така ще гарантираме, че извършителите на геноцид ще бъдат изправени пред правосъдието“, добави той.

На 15 май палестинците по света тържествено отбелязват годишнината от „Накба“. Палестинците, както в Палестина, така и в чужбина, отбелязват този ден с различни събития, които почитат значението на това трагично историческо събитие.

В неделя Палестинското централно статистическо бюро публикува доклад, отбелязващ 76-ата годишнина от „Накба“, в който се посочва, че от 1948 г. около 134 000 палестинци и араби са били убити както в Палестина, така и извън нея.

Този май годишнината от „Накба“ се отбелязва, когато палестинският народ в ивицата Газа преживява опустошително израелско нападение, при което от 7 октомври насам бяха убити над 35 000 палестинци.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО