Рекорден брой от над 1600 участници ще посрещне в Елхово седмият фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“

21 май 2024 15:08  |  Общество

Рекорден брой от над 1600 участници ще посрещне тази година седмото издание на фолклорния фестивал „Тунджа пее и танцува“ в Елхово. Това съобщи за БТА Снежана Делчева, секретар на читалище „Развитие – 1893“, които заедно с Община Елхово организират двудневния фестивал. „Тунджа пее и танцува“ ще се състои на 31 май и 1 юни.

По думите ѝ тази година интересът е наистина огромен. „Първата година фестивалът беше през 2016 г. Тогава плахо подходихме, бяха и по-малко заявките. После имаше две години прекъсване по време на пандемията от КОВИД-19. Впоследствие фестивалът започна да набира скорост“, каза секретарят на читалището.

Надпреварата ще събере танцьори, музиканти и изпълнители на народна музика на всякаква възраст от цялата страна. Участниците са разделени в три възрастови групи – от пет до 12 години, от 12 до 18 години, и над 18 години. Подадени са 198 заявки от танцови, певчески и инструментални състави от цялата страна, както и индивидуални изпълнители.

На откритата сцена в центъра на Елхово фестивалната програма в двата дни ще е от 9:00 до 20:00 часа. Участниците ще оценява тричленно жури – композиторът, музикант и преподавател по кавал Ташо Барулов, хореографът Мая Тодорова от Танцов ансамбъл „Ромбана“ – Ямбол, и народният певец Лазар Налбантов.

Фестивалът „Тунджа пее и танцува“ има за цел да популяризира и съхрани автентичния фолклор по поречието на река Тунджа, Тракийската и Странджанската фолклорни области.

 Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА