Още едно предупреждение: Косово и Сърбия, избягвайте дестабилизиращи действия

21 май 2024 23:19  |  Света
Още едно предупреждение: Косово и Сърбия, избягвайте дестабилизиращи действия

Мисията в Косово на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази притеснение след акцията на косовската полиция в Северно Косово в понеделник, при която бяха затворени шест клона на сръбската Пощенска банка, съобщи „Економия Онлайн“, цитирана от БТА.

Косово определя като нелегални сръбските институции в северната част на страната, която е предимно населена със сърби. Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на Европейския съюз.

Последната ескалация на напрежение бе предизвикана от решението на Централната банка на Косово да забрани използването на сръбския динар като разплащателно средство в страната от 1 февруари. Това породи притеснения сред местната сръбска общност, която получава заплати и пенсии в динари от Сърбия и ги използва за разплащания в Косово. Прищина прие за официална валута еврото през 2002 г., макар да не е член на еврозоната. Косовските власти отложиха влизането в сила на забраната с около три месеца след натиск от страна на ЕС и САЩ, но преходният период за използването на динара в Косово приключи на 11 май и от 12 май еврото е единствената валута за разплащания в брой.

Вчера (20 май) министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля съобщи, че косовската полиция, в сътрудничество с Данъчната дирекция на Косово, е извършила акция по контрол и затваряне на шест филиала на т.нар. „Пощенска банка“ като нелегална финансова институция на Сърбия в Република Косово.

ОССЕ призова днес Косово и Сърбия да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до ескалация на напрежението, и приветства опитите на ЕС за намиране на решение за разплащанията в брой.

„От съществено значение е двете страни да продължат да се ангажират по конструктивен начин с ЕС, за да решат тези въпроси в рамките на диалога (помежду си), за да избегнат дестабилизиращите действия и за да поставят като основен приоритет интересите и благоденствието на гражданите от всички общности“, се посочва в позицията на ОССЕ.

Както САЩ, така и ЕС нарекоха вчерашното действие на косовското правителство некоординирано и изострящо напрежението.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО