Украинската армия: Пратихме още един руски ракетен кораб на дъното на Черно море

21 май 2024 23:19  |  Света
Украинската армия: Пратихме още един руски ракетен кораб на дъното на Черно море

Украйна заяви днес, че е унищожила руски военен кораб, въоръжен с крилати ракети, на окупирания от Москва полуостров Крим по време на операция в неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинските военни съобщиха, че са извършили атака с оръжия с голям обсег, унищожила руски миночистачен кораб, и добавиха, че се нуждаят от повече време, за да потвърдят какви са другите щети.

„Според актуализирана информация украинските сили за отбрана са ударили руски ракетен кораб „Циклон“ в Севастопол през нощта на 19 май“, съобщи военното командване на Украйна.

По-късно украинските военноморски сили съобщиха в социалната платформа „Екс“, че корабът е бил „унищожен“. Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че силите му са свалили 9 произведени в САЩ ракети с голям обсег АТАКМС над Крим.

The russian Black Sea Fleet lost a warship again!As a result of the attack on May 19, Ukrainian defenders hit a „Cyclone“ Project 22800 Karakurt-class corvette.There is no place for russian scrap metal in Ukrainian Crimea! pic.twitter.com/riARGXk3p6

— Defense of Ukraine (@DefenceU) May 21, 2024

Ройтерс не бе в състояние да провери тази информация чрез независими източници. Засега няма коментар от страна на Русия.

Според говорителя на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук „Циклон“ е бил „последният въоръжен с крилати ракети руски кораб“, базиран на полуострова, който през 2014 г. Москва завзе и анексира. По думите му корабът никога не е изстрелял нито една крилата ракета, докато е бил на активна бойна служба.

Плетенук заяви, че от петте руски военни кораба от този тип два са били унищожени, два са били върнати в Каспийско море, а един в момента се намира в корабостроителница.

Представители на украинските власти твърдят, че атаките са позволили на Украйна да получи предимство в района на Черно море и да подкопае способността на Москва да нанася ракетни удари по цели на украинска територия откъм морето.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО