22 май 1972 г. Ричард Никсън лети до Москва за среща с Брежнев

22 май 2024 03:19  |  Света
22 май 1972 г. Ричард Никсън лети до Москва за среща с Брежнев

През 1972 г. Ричард Никсън става първият американски президент, който посещава СССР.

Никсън се среща с тогавашния лидер на съюза Леонид Брежнев в Кремъл.

Срещата в Москва продължава от 22 май до 30 май. Подписани са няколкото договора за противобалистична ракета, първия Договор за ограничаване на стратегическото въоръжение и споразумението между САЩ и Съветските инциденти в морето.

Това се счита за първа част от помирение между двата основни съперника в Студената война.

На 29 май Никсън и Брежнев приключват конференцията с подписването на съвместна декларация за избягване на военна конфронтация и за разоръжаване.

Ричард Никсън и съпругата му Пат са били изложени на потенциално вредна радиация, докато са били в резиденцията на американския посланик в Москва през 1959 г., става ясно от разсекретени документи на Тайните служби, припомня „БгВойс“.

Никсън, който по онова време е вицепрезидент, не е бил информиран за заплахата, а Държавният департамент разбрал едва през 1976 г., когато член на неговите секретни служби, Джеймс Голдън, разкрил, че оборудването е измерило значителни нива на радиация в и около спалните помещения на семейство Никсън в резиденцията Spaso House. Голдън разказал, че по-късно от Държавния департамент са му казали, че е бил изложен на „огромни дози“ йонизиращо лъчение, произведено от атомна батерия, използвана от съветските шпиони за захранване на устройства за подслушване, скрити в сградата.

Тайният агент обаче изразил съмнения относно това обяснение и то не е било потвърдено. Сега за първи път основната документация е предоставена онлайн след искане до президентската библиотека на Никсън от Националния архив по сигурността в университета Джордж Вашингтон. Един от старшите анализатори на архива, Уилям Бър, който отправи искането, каза, че „този необичаен и почти неизвестен епизод от Студената война заслужава повече внимание, така че мистериите около него да могат да бъдат разрешени“.

Документите са публикувани като част от поредица за използването на различни видове радиация от страна на Съветския съюз срещу цели на САЩ, включително излагането на американското посолство в Москва на микровълнова радиация в продължение на много години. Записите имат ново значение в светлината на настоящата мистерия около синдрома на Хавана, група от предимно неврологични симптоми, страдащи от десетки американски дипломати и шпиони през последните години. Йонизиращото лъчение се определя като притежаващо достатъчно енергия, за да увреди клетките и да промени ДНК.

Дозиметрите в Spaso House по време на посещението на Никсън измерват 15 рентгена на час. Това е по-малко от смъртоносна доза, но допустимият стандарт за професионална експозиция в САЩ по онова време е само 5 рентгена на година. След като агенти на Сикрет Сървис разобличиха съветските мръсни трикове, давайки да се разбере, че са открили подслушвателните устройства в резиденцията, радиацията спира.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО