Иво Инджов: В следващия парламент най-лесно ще се направи коалиция, ако „Възраждане“ са втори

22 май 2024 11:04  |  България
Иво Инджов: В следващия парламент най-лесно ще се направи коалиция, ако „Възраждане“ са втори

„Тази поредица от записи, която вижда сега бял свят, ще се отрази негативно на ПП-ДБ, но не чак в такава степен. От една страна претръпнахме. От друга – няма кой знае какъв грандиозен скандал„.

Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател по журналистика, за изтеклите записи от вътрешнопартийни разговори на политици от ПП.

„Очевидно има някой, който записва и подава целенасочено информация. Да не забравяме, че първият компрометиращ запис за ПП-ДБ беше направен от съпартиец на ПП и там някъде кой знае каква голяма конспирация не трябва да се търси. Те не отрекоха казаното.

Според мен проблемът с тези записи е съдържанието – на първо място да се види за какво се говори, доколкото е възможно, да се реконструира казаното, и едва след това кой ги вади в публичното пространство и ако има нарушение на закона, компетентните органи трябва да се включат“, посочи той и отбеляза, че става въпрос за политици, които претендират за нов морал и ново начало в политиката.

Според него няма грандиозен скандал в тези записи.

„В близката ни история имаме далеч по-скандални и стряскащи за състоянието на държавата записи и те ще излязат някой ден“, категоричен бе доц. Инджов и добави, че не трябва да има двойни стандарти към записите.

По думите му службите, прокуратурата и МВР трябва да бъдат реформирани. За да направиш тези реформи, трябва да имаш подходящ политически съюзник и воля за промени, изтъкна той.

Доц. Иво Инджов смята, че след изборите вероятността за правителство е 50 на 50. Той е категоричен, че има значение кой ще е втори в резултатите:

„Ако ПП-ДБ са втори, те все пак ще могат да претендират да бъдат по-активна част от евроатлантическа коалиция. Тук въпросът за Пеевски и ДПС ще виси със страшна сила. Ако са трети, тогава ситуацията става много сложна за тях. На символно ниво ще се затвърди ролята им на младши коалиционен партньор, ако въобще се стигне до коалиция. Отново виси въпросът с ДПС – ще преглътне ли ПП-ДБ ДПС с Пеевски“.

Според него най-лесно ще се направи коалиция, ако „Възраждане“ са втори. Ако ДПС са втори, ПП-ДБ ще опитат да се дистанцират от тази коалиция, смята той.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО