Екскурзоводите се обидиха на КЗК, която обяви нормативната уредба, регулираща дейността им за нарушаваща конкуренцията

22 май 2024 13:04  |  България
Екскурзоводите се обидиха на КЗК, която обяви нормативната уредба, регулираща дейността им за нарушаваща конкуренцията

Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до всички политически сили в България във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което определи, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията.

Това съобщи travelnews.bg.

Като такова се посочва изискването за правоспособност за предоставяне на екскурзоводски услуги, както и забраната на екскурзоводите от чужбина, придружаващи чужденци, да изнасят беседа извън превозното средство, с което се придвижват.

От КЗК смятат, че изпитът за придобиване на правоспособност изисква твърде широки знания, които може да не са необходими. „Всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град и да подготви екскурзоводска беседа, а от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали ще остане на пазара“, е мнението на регулатора.

„Изключително сме обидени и огорчени да прочетем в решението на КЗК, че доброто име на професията ни се принизява до най-ниско ниво и се обезценяват професионалните умения на българските екскурзоводи. Нещо повече, в публикуваното от КЗК становище за професията на ,,Екскурзовода‘‘, се внушава, че е ненужна и се твърди, че тя трябва да е общодостъпна за всеки индивид, ползващ интернет“, пише в писмото на Съюза на екскурзоводите.

Правоспособните екскурзоводи са научени да подбират информацията за беседите си. Те използват трудове на учени в различните сфери (история, археология, изкуство, архитектура и др.).

За да се подготви една добра беседа, отнема време и средства, обученията и лекториите, които се правят и в професионалните организации, включително и в нашата, подпомагат обогатяването на знанията и компетенциите на екскурзоводите, обясни Христина Неделчева, председател на организацията.

Според бранша ако няма добро професионално екскурзоводско обслужване по време на туристическо пътуване в България, ще настъпят сериозни вреди за потребителите–туристи. Те няма бъдат пълноценно информирани, могат да останат погрешно информирани и дори подлъгани за факти и данни.

Интерпретирането на исторически и социални данни от некомпетентни лица цялостно ще промени имиджа на страната ни и ще нанесе непоправими вреди на българския туризъм.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО