Рафаел Гроси: Смъртта на иранския президент временно прекъсна преговорите с МААЕ

22 май 2024 17:19  |  Света
Рафаел Гроси: Смъртта на иранския президент временно прекъсна преговорите с МААЕ

Катастрофата с хеликоптер, която отне живота на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахян временно спря дискусиите, насочени към засилване на сътрудничеството между Техеран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, предава БТА.

Гроси изрази уважението си към периода на траур в Иран и изрази надежда за скорошно подновяване на преговорите, определяйки спирането като „временно прекъсване“.

МААЕ, която се стреми да наблюдава по-внимателно ядрената програма на Иран, е изправена пред няколко препятствия. Сред тях са неотдавнашното изключване на ключови експерти по обогатяване на уран и продължаващият неуспех на Иран да изясни наличието на уран в неразкрити обекти. Въпреки годините на надзор от МААЕ, тези проблеми остават неразрешени. Ядрените амбиции на Иран са спорна точка, като страната обогатява уран до 60% чистота, ниво, тревожно близко до 90%, необходимо за ядрени оръжия. Това развитие е безпрецедентно сред нациите, които не преследват ядрени оръжия. Техеран обаче настоява, че намеренията му са мирни.

С приблизително 140 килограма уран, обогатен до 60% чистота, Иран притежава достатъчно материал, който теоретично може да бъде допълнително обогатен за производството на три ядрени бомби, според Гроси. Тази цифра се е увеличила спрямо 121,5 кг, отчетени в последния тримесечен доклад на МААЕ, които по-рано бяха оценени като достатъчни за две бомби. Призивът към Иран да разкрие ядрените си дейности стана по-силен, като Гроси подчертава намаляващото глобално доверие в ядрените гаранции на Иран. Докато светът наблюдава, балансът между дипломацията и сигурността остава деликатен както винаги, подчертан от неотдавнашната трагедия и належащата нужда от прозрачен диалог.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО