Полският министър на отбраната: Не се предвижда задължителна военна служба в Полша

22 май 2024 17:19  |  Света
Полският министър на отбраната: Не се предвижда задължителна военна служба в Полша

В Полша идеята за връщане на задължителната военна служба в момента не се обмисля. Министърът на отбраната Владислав Косняк-Камис сподели пред депутатите, че има силен интерес сред поляците да се присъединят към въоръжените сили, което прави ненужно да се обмисля задължително записване, предава БТА.

Като един от ключовите съюзници на Украйна в нейната защита срещу инвазията на Русия, Полша не само доставя оръжия, но също така се фокусира върху укрепването на собствения си военен капацитет. С опасения, че агресията на Русия може да не приключи с Украйна, Варшава е на мисия да увеличи значително своя арсенал и военен персонал.

Планове за растеж на полската армия

Целта е амбициозна: да се разшири полската армия до 300 000 войници в близко бъдеще. В момента армията може да се похвали с около 198 000 членове. Това включва 140 000 професионални войници и над 20 000 доброволци, които са завършили основно военно обучение. Освен това 35 000 души са част от полските доброволни паравоенни сили за териториална отбрана.

Измина повече от десетилетие, откакто Полша премахна задължителната военна служба през 2009 г. Въпреки това всички отговарящи на условията мъже все още трябва да се регистрират в наборната комисия, готови да бъдат извикани, ако избухне война.

Отбранителната стратегия на Полша набляга на доброволната служба и значително разширяване на нейните военни сили, отразявайки ангажимента на страната към националната сигурност и подкрепата за Украйна на фона на регионалното напрежение.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО