КЕВР: Цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй“ ще остане практически непроменена

22 май 2024 18:04  |  България
КЕВР: Цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй“ ще остане практически непроменена

За следващия едногодишен период цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй“ ще остане практически непроменена. На 1 юли няма да произнесем много по-висока стойност.

Това обеща председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Той коментира поскъпването на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г.

По думите му се акумулира напрежение, предизвикано от изявления на съответни лица. Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%.

„В основата беше заявление за цена на тока от „АЕЦ Козлодуй“. Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа. Има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година 69,14 лева. След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с различна цена“, заяви Иван Иванов.

„Искам да кажа на българските граждани да не изпитват тревога и притеснение за цената, която ние ще произнесем от 1 юли. Има вече рамка – средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли ще е около 2%“.

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

„По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че токът за бита ще поскъпне с по-малко от 30% от 1 юли. „АЕЦ Козлодуй” е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение“, допълни той, цитиран от „Нова телевизия“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО