Никой не обръща внимание на реалната опасност в Украйна

22 май 2024 18:19  |  Света
Никой не обръща внимание на реалната опасност в Украйна

Ситуацията в Харковска област за Украйна е стабилизирана, но никой не обръща внимание на реалната опасност, пише focus.de.

Става въпрос за стратегическия град Часов Яр в източната част на Украйна. Експертите от Института за изследване на войната пишат в ежедневния си брифинг за войната, че руската армия ускорява настъплението си в Часов Яр.

Край Харков ситуацията изглежда овладяна, но не така стоят нещата с Часов Яр, който ако падне в ръцете на руската армия, ще даде огромно предимство за напредване към други градове в Донецка област. Ако войските на Путин успеят да окупират града, високият терен ще им даде контрол над околността и по този начин биха могли да започнат към близките населени места.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви осезаеми резултати срещу руската армия в Харковска област. Русия започна на 10 май изненадваща офанзива в североизточния украински регион, откривайки нов фронт във войната. След първоначалния бърз напредък, настъплението на руската армия се забави, но според американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната целта на операцията по-скоро е създаването на буферна зона по протежение на границата, а не навлизане дълбоко навътре в украинска територия.

На този фон Русия обяви началото на учения с ядрени оръжия близо до Украйна. Руското министерство на отбраната заяви, че учението е „отговор на провокативни изявления и заплахи от някои западни официални лица“.

Въоръжените сили на Русия са започнали първата фаза от планираните си тактически учения, включващи „тренировки за разполагане и използване на нестратегически ядрени оръжия“, в Южния военен окръг на страната, обяви руското министерство на отбраната Руският президент Владимир Путин издаде заповед за провеждането на ученията по-рано този месец. Руското военно министерство уточни, че в първата фаза се отработват тактики с ракети „Искандер“ и „Кинжал“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО