Разследват за корупция бивши шефове на румънското разузнаване

24 май 2024 11:19  |  Света
Разследват за корупция бивши шефове на румънското разузнаване

Двама бивши ръководни представители на Румънската разузнавателна служба (SRI) са разследвани за вземане на подкуп по сигнал на местен бизнесмен. Бившият първи заместник на директора на румънското разузнаване Флориан Колдя и бившият генерал от SRI Думитру Думбрава са с наложена мярка съдебен контрол, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) разследва двамата бивши високопоставени служители на разузнаването по сигнал на бизнесмена Каталин Хидег. Той разказа вчера пред телевизия Антена 3, че Колдя и Думбрава са му поискали чрез посредник сумата от 600 000 евро, за да му уредят условна присъда по дело, по което на първа инстанция е осъден на 4 години затвор за злоупотреба с европейски фондове.

Бившият първи заместник на директора на румънското разузнаване Флориан Колдя бе разписван вчера в антикорупционната прокуратура в продължение на 15 часа. Според съдебни източници, цитирани от Аджерпрес, Колдя е с наложена мярка съдебен контрол и гаранция от 500 000 леи (над 196 000 лв.)

Под съдебен контрол са поставени също бившият генерал от разузнаването Думитру Думбрава, както и адвокат Дору Траила, който е разследван като предполагаемия посредник в предаването на подкупа.

Бизнесменът Каталин Хидег е собственик на компанията „Санимед интернешънъл“ и бе осъден през февруари от Трибунала на Букурещ на четири години затвор ефективно за използване на документи с невярно съдържание и пране на пари по дело за злоупотреба с европейски средства на стойност 3 млн. евро. В момента делото е в апелативна фаза, пояснява Аджерпрес.

Пред телевизия Антена 3 бизнесменът разказа вчера за своите срещи с генерал Думбрава и адвокат Дору Траила и последвало пазарене за сумата, срещу която двамата генерали „ще го вземат за клиент“. По думите на бизнесмена първоначално била поискана сумата от 700 000 евро с ДДС, но накрая се договорили за 600 000 евро с ДДС. В замяна на парите му била обещана условна присъда. Каталин Хидег каза, че е платил първа вноска от 100 000 евро, но след като не разполагал с повече средства, бил заплашен. Бизнесменът е внесъл жалба в антикорупционната прокуратура и над 20 записа „с ясни доказателства“ срещу лицата, които са го заплашвали, информира Аджерпрес.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО