Високо напрежение край острова! Китайски кораби са навлезли в тайвански териториални води

24 май 2024 12:19  |  Света
Високо напрежение край острова! Китайски кораби са навлезли в тайвански териториални води

Четири китайски кораба на бреговата охрана навлязоха в териториалните води на два тайвански острова днес, подкрепяни от два други кораба в близост, съобщиха властите в Тайпе, цитирани от Франс прес, на втория ден от маневрите на силите на Пекин в близост до Тайван, пише БТА.

„За осми път този месец китайски кораби на бреговата охрана навлизат в териториалните води“, заяви тайванската брегова охрана, като добави, че корабите са напуснали около 09:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич).

„Призоваваме Китай да прояви сдържаност и незабавно да прекрати ирационалното си поведение“, добавиха силите на Тайпе.

По-рано Ройтерс съобщи, че Китай започва втория ден на мащабните си военни маневри край бреговете на Тайван. Военните учения имат за цел проверка на способността за „завземане на властта“ и контрол над ключови райони, според изявление на източното командване на китайската Народоосвободителна армия.

Китайското министерство на отбраната предупреди днес, че с всяка нова тайванска „провокация“ в подкрепа на независимостта, „контрамерките“ на Пекин, който претендира за суверенитет над острова, ще отиват „по-далеч“.

„Всеки път, когато (движението, подкрепящо – бел. АФП) „независимостта на Тайван“ ни провокира, ние ще отидем една стъпка по-далеч с нашите контрамерки, докато не бъде постигнато пълното обединение на родината“, се казва в изявлението на У Цян, говорител на министерството. „Откакто встъпи в длъжност (в понеделник, бел. АФП), лидерът на тайванския регион постави под сериозно съмнение принципа на един Китай, пропагандира „теорията за две държави“, опита се да „използва сила за постигане на независимост“ и „да разчита на чужди държави за постигане на независимост“, което тласка нашите сънародници в Тайван към опасна ситуация на война и заплаха“, добави говорителят.

Според местни медии дестабилизирането на ситуацията и увеличаването на напрежението в Тайванския проток са били провокирани от речта на новия ръководител на тайванската администрация Уилям Лай, произнесена на церемонията по встъпването му в длъжност на 20 май, отбелязва ТАСС. Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. насам, когато остатъците от силите на Националистическата партия, водени от Чан Кайши, бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Пекин смята острова за една от своите провинции.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО