По-високи лихви в САЩ! Цената на петрола тръгна нагоре

24 май 2024 13:19  |  Света
По-високи лихви в САЩ! Цената на петрола тръгна нагоре

Цените на петрола нараснаха в днешната азиатска търговия. Инвеститорите оценяваха протоколите от последното заседание на Управлението за федерален резерв на САЩ на фона на устойчиво високата инфлация, предаде Ройтерс, пише БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 5 цента до 81,41 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха ръст с 2 цента до 76,89 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха вчера, като фючърсите на Брент се търгуваха на най-ниското си ниво от януари, а фючърсите на американския лек суров петрол достигнаха тримесечно дъно.

„Възможността за по-високи лихви за по-дълъг период“ натежа значително върху цените на петрола тази седмица“, каза Приянка Сачдева, старши анализатор във „Филип Нова“ (Phillip Nova).

Публикуваните в сряда протоколи от последната среща на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ разкриха, че някои членове на борда на директорите на институцията се съмняват дали текущите лихвени проценти са достатъчно високи, за да намалят упоритата инфлация.

„Различни участници споменаха готовност за по-нататъшно затягане на политиката, ако рисковете за инфлацията се материализират по начин, по който подобно действие стане подходящо“, се посочва в протокола от последната среща на УФР.

По-високите ставки биха могли да забавят икономическия растеж и да намалят търсенето на горива.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО