България ще се включи в проект за създаване на зелен енергиен коридор от Азербайджан до Европа

11 юни 2024 16:19  |  Света
България ще се включи в проект за създаване на зелен енергиен коридор от Азербайджан до Европа

България имала интерес да да се включи като съакционер в инициативата за създаване на „зелен“ коридор за пренос на „зелена“ енергия от Азербайджан към Европа, заяви служебният премиер Димитър Главчев на срещата с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов в Берлин. В нея се е включил и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Главчев е потвърдил подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

В хода на разговора беше обсъден и „Вертикалният газов коридор“, който затвърждавал България на газовата карта. Служебният премиер е посочил, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ.

Също е повдигната и темата за предстоящото в началото на месец юли в Баку заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. През последните пет години комисията не се е събирала и се очаква предстоящото заседание допълнително да активизира двустранното сътрудничество.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО