Социологически проучвания: Младежите в Европа не са готови да рискуват живота си в случай на руска инвазия

11 юни 2024 17:19  |  Света

Европейската младеж не е готова да защитава собствените си страни с оръжие в ръка, ако се сбъднат прогнозите за руска атака срещу НАТО. Това показват социологически проучвания, резултатите от които анализира Политико, цитирано от Фокус.

Авторите на публикацията отбелязват, че едва миналата седмица Западът отбеляза 80-ата годишнина от десанта на западните войски в Нормандия по време на Втората световна война. Съюзниците платиха десетки хиляди животи за прогонването на нацистите от Франция и страните от Бенелюкс. И това бяха млади мъже, които решително влязоха във въоръжена борба, въпреки големите шансове да умрат в битка.

Но на фона на изявленията на Джо Байдън за „най-великото поколение“, спечелило Втората световна война, европейските младежи директно заявяват липсата на желание да рискуват живота си в случай на руска инвазия в техните страни.

Проучване в Обединеното кралство миналата седмица показа, че само 29% от британците на възраст от 18 до 24 години поне на думи биха защитили страната срещу нашествие. Континенталните европейци също не са по-войнствени или патриотични. Според проучвания, ако страната им се окаже във война, само 32% от европейците са готови да воюват.

Дори в Съединените щати, най-могъщата във военно отношение държава в света, проучване от 2022 г. показа, че само 55% от американците биха взели оръжието в случай на пълномащабна война. Показателно е, че сред по-старото поколение (50-64 години) има много повече хора, готови да се бият, отколкото сред младото поколение (18-34 години).

„Тази липса на патриотизъм може да се дължи на различни причини: нарастващо недоверие към правителствата; умора и отвращение от погрешно представени „вечни войни“, завършили с поражение; обща загуба на доверие в западните ценности; чувство за право на собствен избор, който младите хора сега имат в изобилие в сравнение с техните предшественици; и консерваторите несъмнено биха добавили към списъка прекаленото извинение за миналите престъпления на Запада и неуспеха да се гордеят с това, което Западът всъщност е направил“, пише Politico.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО