Една разрушена страна: как ще бъде възстановена Украйна

11 юни 2024 17:19  |  Света
Една разрушена страна: как ще бъде възстановена Украйна

Тук най-добре се виждат пораженията от руския въздушен и артилерийски обстрел: в Северна Салтовка, квартал на Харков в Източна Украйна, повечето къщи са разрушени – частично или изцяло. „Градските власти искат, но не могат да помогнат много, защото целият квартал е сринат“, казва в репортаж на германската обществена телевизия АРД Татяна Викторовна, жителка на Харков. Къщата на възрастната жена е тежко пострадала. В районите с по-малко разрушения хората се опитват да възстановят щетите – сменят счупените стъкла и са благодарни за помощта, която получават от градската управа, пише изданието.

Разрушени училища и детски градини

Същата картина се разкрива и в градчето Изюм, на 120 километра югоизточно от Харков, се казва по-нататък в репортажа на АРД. Преди година това населено място беше освободено от украинската армия, но и до днес разрушенията си стоят. Възстановяването на града е основната ни задача, казва пред германската обществена телевизия кметът на селището Валерий Марченко.

„Много са щетите, някои сгради са повредени на 80 процента. Училищата, детските градини и сградите на администрацията са разрушени. Трябва да възстановим тази инфраструктура. Това е основната ни задача сега“, добавя той.

Междувременно в част от сградите отново има ток, вода и отопление. Но без чужда помощ силно пострадалият сграден фонд трудно може да бъде възстановен, се казва още в репортажа на АРД.

Русия унищожава електроцентралите

Държавата няма пари, а общините са останали почти без собствени приходи заради разрушенията. Затова Украйна сега възлага надежди на конференцията за възстановяване в Берлин, включително в областта на енергийната сигурност. Това е важно, тъй като чрез целенасочени руски въздушни удари почти напълно беше унищожена енергийната система на Украйна, казва пред АРД Георг Цахман от института „Хелмхолц“. Засегнати са и резервните мощности, като старите въглищни електроцентрали, допълва той.

Експертът посочва, че руснаците са променили стратегията си: ако преди са атакували основно електропреносната мрежа, сега те са взели на прицел самите електроцентрали. „Повечето от тях са извън строя и ако не се вземат бързо мерки, ни очакват трудно лято и още по-тежка зима“, казва Цахман пред АРД.

Щетите възлизат на стотици милиарди долара

Много хора в Украйна се надяват сега на конкретни резултати от конференцията за възстановяване, провеждаща се в Берлин. Вътрешнополитическите напрежения в Киев обаче могат да спънат усилията за възстановяването на страната. Вчера (понеделник 10 юни) оставка подаде шефът на Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата Мустафа Найем, който обясни решението си с това, че украинското правителство възпрепятства работата на неговата агенция.

„От ноември екипът на агенцията се сблъсква с постоянна съпротива и създаване на изкуствени пречки“, написа Найем във Фейсбук.

Оставката му беше предизвикана от отказа на премиера Денис Шмигал да разреши командировката му за конференцията по възстановяването на Украйна в Берлин. Според съобщения в медиите голяма част от екипа на Найем също напуска, което поставя под въпрос бъдещата работа на агенцията.

Смята се, че войната на Русия срещу Украйна, започнала преди повече от две години, дотук е нанесла на страната щети на обща стойност няколкостотин милиарда долара.

Автор: Ребека Барт (АРД)

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО