Празнична литургия и курбан край с. Пчела в параклис „Св. в.м. Георги Победоносец”

23 октомври 2013 14:30  |  Общество

img_9802На 28 октомври от 12.00 часа по стара традиция първия понеделник между Димитровден и Архангел Михаил ще се проведе традиционна празнична литургия и курбан край село Пчела в параклис „Св. в.м. Георги Победоносец”.

Историята на този превърнал се във вековна традиция „празник” датира още от времето когато сме били под „османско присъствие”. Уредничките на църквата в село Пчела Ивана Хаджиева и Мария Турлозова разказват, че това е традиция, която не е била прекъсвана и по тоталитарно време и винаги се е провеждала в първия понеделник между църковните празници Димитровден и Архангеловден.

Самата легенда разказва, че знатен бей с име Асан още по османско време е наемал чираци в Елховския край за да му чиракуват. Момче на име Георги е бил един от неговите чираци край село Пчела. Асан бей често не се прибирал у дома, а легендата гласи, че съпругата му е приготвяла катми, които Асан много обичал, а чиракът Георги му носел винаги, когато не се прибирал. Винаги го намирал, макар и никой да не разбирал къде точно е Асан.

Винаги когато той се е прибирал е потвърждавал, че Георги му е носил приготвените катми от неговата съпруга. Следващия път когато Асан бей отново тръгва на път се качва на бял кон и още в момента когато се качил, коня е ударил с копитото камък, който и до днес е вътре в този изграден в последствие параклис. Асан бей го е издигал на същото място. От тогава по традиция всяка година се провежда подобно събитие, а любопитното е, че на около 50 метра източно от този параклис има кладенец, според местните жители с лековита вода.

Легендите разказват, че много жени с репродуктивни проблеми са заченали след посещение в параклиса. Много от посетителите споделиха искрени и лични истории за това как тази лековита вода е решила техни здравословни проблеми, а някой от тях го разказваха и със сълзи на очи!



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО