Край на колите с десен волан в България

23 октомври 2013 17:26  |  Общество

zafiraКрай на автомобилите с десен волан у нас. Това поискаха експерти по време на дискусия в Народното събрание за промените в Закона за движение по пътищата вчера.

„Тези коли, автобуси и камиони са изключително опасни и не трябва изобщо да се движат по нашите пътища“, категоричен е изпълнителният директор на „Технотест“ инж. Драгомир Мицов.

Той даде за пример случай на автобус с десен волан, който се движел по линията София–Перник. Рейсът с обърната дирекция стоварил хората директно на пътя вляво, откъдето минават колите, пише в. „Монитор“.

Ако предложението бъде прието, това ще наложи шофьори, които са купили колите си от Великобритания, да обръщат воланите им.

В Народното събрание бе обсъдено и връщането на полигона при обучението на кандидат-шофьори.

Предложения има и плацът да е с различни по вид настилки, за да могат младите шофьори да се научат да овладяват колата при екстремни условия. Гладкият асфалт ще преминава в заледен път, мокра повърхност или пясък.

Ако това се случи, е възможно подобри уменията на младите шофьори и същевременно с това да намали жертвите на пътя, каквато е и една от целите на новия закон.

Полигонът в практическата подготовка и в изпита за шофьори бе премахнат в далечната 1997 година с мотивите, че шофирането на специално пригоден плац е безсмислено и водачите ще могат много по-добре да се подготвят в реална среда, а именно – на пътя./inews.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО