Още четири села в община Елхово придобиват статут на кметства

12 август 2015 13:01  |  Местни избори 2015

izbЗа предстоящите местни избори през октомвири 4 села, с население над 100 души, на територията на Община Елхово, ще избират кмет. Избори за кметове на кметства ще се проведат в 12 от общо 21 села в общината на 25 октомври, 2015 г.

Това предвиждат направените изменения в Изборния кодекс и Закона за административно-териториалното устройство на Република България. С Указ № 162 президенът на Република България насрочи общи избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г.

По смисъла на Решение № 1483- МИ/19.05.2015г. на ЦИК, населените места, които към датата на обнародване на указа на президента имат население над 100 души с постоянен адрес, придобиват статут на кметство по силата на закона и в тях се произвеждат избори за кметове на кметства, едновременно с произвеждането на общи избори за общински съветници и за кметове.

Досега законът изискваше на местни избори праг за гласуване от над 300 души население с постоянен адрес. В елховската община кметове се избираха в 8 села, а 10 бяха кметски наместничества. След направените промени кметствата в общината стават дванадесет.

До момента 4 села в общината са с кметски наместничества, а към 11.08.2015г. имат население над 100 души. Това са селата: Кирилово, Жребино, Трънково и Раздел.

Селата, които бяха кметства и до този момент, и в които се произвеждат общи избори за общински съветници и за кметове, са осем: Бояново, Маломирово, Изгрев, Пчела, Малък Манастир, Гранитово, Мелница и Лесово.

Общо шест са населените места, които остават кметски наместничества на територията на Община Елхово: Лалково, Чернозем, Голям Дервент, Борисово, Вълча Поляна и Добрич и три села с назначени специалисти: Славейково, Стройно и Малко Кирилово.



Следете ни в Google News Showcase