bTV: Не професия а начин на живот. Как се става добър граничар?

Публикувано преди 5 години  |  Общество

Мигрантите търсят нов път през България към Западна Европа. Данните сочат, че след издигането на оградата по границата ни с Турция все по-често групи с нелегални мигранти се опитват да влязат у нас през граничните контролно-пропускателни пунктове.

Над 220 души са заловени на границата през първата половина на годината, сочат данните на МВР. 70 от тях са арестувани на граничните пунктове.

Най-голям е броят на заловените млади  мъже от Афганистан и Ирак, а все по-малко са сирийците – едва 8 на сто от нарушителите.

Драстично намаляват опитите да се прекоси българо-турската граница. Зачестяват обаче случаите, при които групи с бежанци ползват трасета през границата ни с Гърция.

За да станеш добър следотърсач трябва да имаш нюх и да знаеш как да се слееш с гората, твърди Ивайло Михов. Той е граничар вече четвърт век: „И трябва да имаш наблюдателност, да виждаш това, което е около тебе”.

Казва, че на границата е задължително да можеш да тичаш бързо, да вървиш дълго и да издържаш на всичко: „Ориентираме се по много неща. По атмосферните условия, по местността, дървета, слънце…”.

Куражът също е задължителен, защото не знаеш дали преследваш мигранти или терористи.

„Това е професия, която може да се нарече, че е начин на живот. Защото границата е един жив организъм. Изисква много усилия, много усърдие. Много настойчивост, за да може границата ни да е сигурна”, разказва Деян Моллов, който е директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово.

Как един граничар чува гората? Трудно е да се обясни, казва Деян Моллов, трябва да бъде усетено.

Всеки граничар може съвсем точно да определи дали и кога някой е преминал по тайните пътеки край оградата.

За преследването и търсенето на следи в гората не обичат да говорят. Казват, че не бива да разкриват уменията си на трафикантите на бежанци. И са прави – защото мълчанието им пази не техните тайни, а тайните на държавата.

Източник: btvnovinite.bg


Статията е публикувана на 5 август 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА