Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ Елхово – пространство на иновациите

  859 | Публикувано преди 1 месец  | Образование

От 2020 година ПГ „Св. Климент Охридски“ е част от семейството на иновативните училища в България и е включена в реализиране на Националната програма „Иновации в действие“ с проект, приет от Педагогическия съвет на училището и одобрен от Обществения съвет.

С оглед осъществяване на иновацията, през 2020/2021 година в училището е въведена учебната дисциплина “Програмиране на мобилни приложения”, по която учениците да бъдат обучавани в рамките на 3 последователни години.

Иновативните дейности в настоящата учебна година са включени 50 ученици от VIII клас от две паралелки, обучавани в 4 групи, с ръководител ст. учител Галина Кънева. Целта на проекта е свързана с идеята за въвеждане на обучение на осмокласниците по иновативна дисциплина чрез използване на интерактивна и адаптивна обучителна система, проектен подход и „обучение чрез правене“.

Партньори в проекта на Гимназията са Немска езикова гимназия „Гьоте“ – гр. Бургас и Средно училище „Свети Климент Охридски“ – гр. Ямбол.
Демонстрационните срещи с домакинството на елховската гимназия се проведоха в периода 9.06 – 11.06.2021 година. В рамките на три дни на осмокласниците им беше предоставена възможност да докажат, че знанията и уменията в училище не са самоцел и намирането на интелигентни решения в реална учебна ситуация е са също толкова важни, както и отличните оценки в дневника.

Партньорите по проекта наблюдаваха първия урок с VIII-a клас на тема: „Математика с компютър“. Учениците демонстрираха уменията си на тема „Квадратни уравнения“ чрез специализиран софтуер, оценяващ математическите им умения. В следобедните часове гостите посетиха Етнографско- археологически музей – гр. Елхово и къща-музей „Велко Кънев“.
Запознали се с дигитализираната 100-годишна история на ПГ „Св. Климент Охридски“ , учителите и учениците от Бургас и Ямбол наблюдаваха втория от предвидените уроци – „Да програмираме с комплектите на Ардуино“. Сглобили предварително няколко проекта, които могат да намерят приложение в живота, те сами представиха и защитиха идеите си. След открития урок гостите посетиха паметника на Джон Атанасов в с. Бояджик и античното селище в Кабиле.

Участниците в иновативния проект присъстваха през последния ден на демонстриране управлението на друг комплект на Ардуино – „Роботизирана ръка“. Кулминация на тридневния иновативен маратон бе последвалата футболната среща между отборите на „сините“ и „зелените“ , чийто старт постави красивото изпълнение на мажоретките от IX клас.
Директорът на ПГ „Св. Климент Охридски“, г-жа Йовка Драгоева, изрази задоволство от наблюдаваните уроци и осъществените други дейности по проекта от Националната програма „Иновации в действие“, а партньорите споделиха удовлетворението си от впечатляващата образователна среда в ПГ „Св. Климент Охридски“ – Елхово.

Първото домакинство на гимназията като иновативно училище премина успешно. Създадените контакти, сътрудничеството и обмяната на опит между трите училища са добро начало за бъдеща съвместна работа в областта на образователните иновации.
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Днес празнуват едни от най-благородните имена
На 27 юли Православната църква почита Свети великомъченик Панталеймон, познат сред народа като Пантелей пътник. На този ... прочети още »
193 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, 73 са излекувани
193 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 91 са установени ... прочети още »
Живко Иванов остава втори във временното класиране след стартовете на европейския шампионат по супермото в Чехия
Трето и пето място записаха българите Радостин Михайлов и Живко Иванов в стартовете от 3-ия кръг на ... прочети още »
Седмицата започва с високи температури над цялата страна
Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология за ... прочети още »
От област Ямбол на безплатна лятна почивка заминават 510 ученици от 16 училища
От област Ямбол на безплатна лятна почивка заминават 510 ученици от 16 одобрени училища по Националната програма ... прочети още »
Средният добив от пшеница в област Ямбол по-добър от 2020 год.
В Ямболска област средният добив от пшеницата е 617 килограма при ожънати 145 000 декара от засети ... прочети още »