Проведе се десетото, юбилейно, издание на празника на традиционната тракийска баница в Елхово (+снимки)

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

На 24-ти септември, в град Елхово, се проведе десетото, юбилейно,  издание на празника  на традиционната тракийска баница „Баница вита, два пъти превита”. И тази година събитието премина при изключителен интерес от страна на публика и гости. Десетки видове баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ Бургас, заслужиха възторга на присъстващите. В празничния ден гости на града бяха проф. Стоян Денчев – почетен председател на Съюза на народните читалища и почетен гражданин на Елхово, и проф. Ирена Петева – ректор на университета по библиотекознание и информационни технологии, София.

Организаторите – Община Елхово, НЧ „Развитие – 1893” и Местна комисия за борба с противообществените прояви с малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ сътвориха един различен, весел и вкусен съботен ден.

Заедно с празника се проведе и изложение под надслов „Традиции и иновации на територията на МИГ Елхово – Болярово“. Организирани бяха ателиета на открито за деца и младежи от територията за традиционни дейности и занаяти: ателие  „Българска шевица“ и ателие „Местен традиционен хляб“. С изложението бяха промотирани традиционни местни производства, занаяти, изкуство, обичаи, както и новите фирми и инициативи на територията. В изложението участваха местни производители на храни, напитки, сувенири, както и художници и обществени организации.

Всички гости и жители на Елхово и региона имаха възможност да разгледат и опитат от богатото разнообразие от представените над 40 традиционни и нетрадиционни печива в конкурсната програма. Всички майсторски извити и надиплени баници бяха оценени от жури, в състав: Нели Кадиева – изпълнителен директор на местна инициативна група Елхово – Болярово; Димка Биволарова – готвач в ДГ „Надежда“ и Стоянка Кьосева – готвач в ДГ „Невен“.

Тази година, освен конкурсната част, по време на празника бяха направени демонстрации за точене на кори и приготвяне на баници от Елена Янкова – Елхово, Милена Колева – с. Раздел и Тодора Костадинова – с. Изгрев. За целта участничките месиха, точиха и оформяха различни тестени изделия. Малки и големи имаха възможност сами да опитат да разточат кора, така, както са го правили нашите баби преди стотици години.

Ежегодно, рецептите на участващите в конкурсната част от празника баници, се събират в рецептурник, който да помогне на онези, които проявиха интерес и пожелаха да опитат сами да си приготвят някои от баниците в домашни условия.

Ето и резултатите от конкурса тази година:

Голямата награда на кмета на община Елхово г-н Петър Киров бе присъдена на Ивана Генова от Елхово;
Наградата на НЧ „Развитие – 1893“ отиде при НЧ „Съгласие – 1930“, с. Кирилово;
Отличени за най–добра сладка баница – Дом за стари хора, с. Чернозем и Иванка Михалева, пенсионерски клуб „Надежда“, Елхово;
Най–добрите солени баници направиха – НЧ „Светлина – 1926“ с. Малък Манастир и НЧ „Г.С.Раковски- 1922“ с. Раздел;
Най-вкусната баница тази година приготвиха представителите на НЧ „Съгласие – 1928“, с. Гранитово;
Най-тънката кора разточи Златка Статкова, представител на  Клуб на хората с увреждания, Елхово;
Най-вита беше баницата на Дафина Хаджиева, пенсионерски клуб „Надежда“, Елхово.
Най-добра погача направиха от НЧ „Светлина – 1926“, с. Бояново.
С най-добра визия бяха баниците на НЧ „Христо Ботев – 1928“, с. Лесово;
Награда за най-атрактивна баница спечели НЧ „Пробуда – 1926“ с. Маломирово;
Най-автентични бяха баниците на НЧ „Възраждане – 1930“ ,с. Изгрев;
Наградата з а най – многолистна баница отиде при НЧ „Христо Ботев – 1935“ , с. Пчела;
Най–оригиналната рецепта тази година представиха от НЧ „Кирил и Методий – 1962“, с. Мелница.
Наградите, осигурени от МКБППМН, връчиха г-н Петър Киров – кмет на община Елхово и г-жа Снежана Делчева – секретар на НЧ „Развитие – 1893“

Един от инициаторите за провеждането на този красив празник е проф. Стоян Денчев и точно за това, с удоволствие, той връчи грамота и парична награда от Съюза на народните читалища на представителите на село Гранитово. Проф. Ирена Петкова удостои участниците от село Раздел с похвална грамота и парична награда от УНИБИТ, София.  Проф. Денчев връчи и допълнителни парични награди, за добро представяне,  на участниците от Дом за стари хора, Кирилово, Маломирово, Пчела и Лесово.

За финал, гости, организатори, участници и жители на града ни се хванаха на голямо хоро под съпровода на ансамбъл „Странджа“ град Бургас.Статията е публикувана на 24 септември 2022ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара
На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара. В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – ... прочети още »
Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка (+снимки)
Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа К.К. Той е обвинен за това, че ... прочети още »
Патронен празник на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от ... прочети още »
Две повдигнати обвинения срещу грузинец за трафик на мигранти след пътен инцидент с 18 мигранти близо до град Елхово
На 30 ноември, около 19 часа, непосредствено преди град Елхово, джип с мигранти, следван от служители на ... прочети още »
Полицията в град Елхово иззе две хартиени пликчета съдържащи метамфетамин при проверка
Вчера, в град Елхово, в хода на полицейска операция е спрян за проверка лек автомобил, управляван от ... прочети още »
МИГ – Елхово-Болярово се срещна с ученици от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово
На 28 ноември 2022 година, в два от кабинетите на ПГ „Св. Климент Охридски“, представители на Местна ... прочети още »