Христо Христов: Защо не трябва да се вярва безусловно на информацията в Интернет?

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество
Официално знаме на Елхово от 2009 година
Официално знаме на Елхово от 2009 година

Директорът на Етнографско-археологически музей – Елхово Христо Христов публикува интригуващ коментар в социалните мрежи на тема: „Защо не трябва да се вярва безусловно на информацията в Интернет?“ Поводът, който провокира Христов е факта, че редица специализирани фирми за изработката на официални знамена все още в официалните си каталози за знаме на Елхово предлагат такова, което не е актуално още от 2009 година. Публикуваме целият пост на Христов без корекция.

Защо не трябва да се вярва безусловно на информацията в Интернет? В това пространство продължава да се върти информация, че знамето на община Елхово е зеленият вариант, а това бе само за няколко месеца. Знамето на Община Елхово е прието с решение на ОбС Елхово от 9.03.2009 г. и представлява бял фон, на който е изобразена слънчева розетка, носеща другия символ на общината – герба на гр. Елхово.
Бялото като основен фон е символ на чистотата. Дванадесетте елемента по периферията на композицията носят различна символика. Във всички големи световни религии и култове числото 12 представлява “завършен цикъл, порядък, духовен ред”. 12 са знаците на зодиака, месеците на годината, 12 са рицарите около Кръглата маса, символ на разбирателство, равнопоставеност и единодействие. В християнството, 12 са плодовете на духа, звездите отъждествявани с 12-те Израилеви рода, 12 са портите на Свещения град, 12 са Апостолите и дните на Коледните празници.
Асоциативно графичният знак може да има различен прочит. Слънце, чиито лъчи наподобяват гълъби. Известно е, че Елховско е един от районите в страната с най-много слънчеви дни в годината, а гълъбите са символ на Светия дух. Асоциация се създава и със славянизираното име на Елхово – Яница – Цветница на средновековното име на града Йоаница.
Графичният знак е цветова реплика на знака, използван в периода 1995 – 2007 г. под формата на знаме при чествуването на празника на гр. Елхово и вече бе придобил популярност и гражданственост. Автори на идейния проект са група изявени художници и общественици от Елхово.
Знамето на Елхово е оригинално и неповторимо, което бе основното изискване поставено от ОбС- Елхово в решението от 07.03.2009г. Решението бе провокирано от депозирано становище на Граждански инициативен комитет за отмяна на съществуващият символ – знаме на община Елхово. /зелен вариант/ Мотивите за отмяна включваха и факта, че зеленият вариант на знамето на общината е заемка от знамето на Маршаловите острови и на 100% се препокрива с него като графична композиция. Разликата е само в цветовата композиция.

Официално знаме на Елхово до 2009 година
Официално знаме на Елхово ДО 2009 година


Статията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Ренета Инджова: Бандити обхванаха и съдебната система, и медиите
Бандитската структура, която сме изградили в политическия и обществения живот, се е превърнала в един мастодонт, който ... прочетете още »
Каримански: Шизофренно е. ГЕРБ свалиха Асен Василев, сега ще го правят финансов министър
Бюджетната комисия към парламента прие решение за удължаване на сега действащия закон за държавния бюджет. А Асен ... прочетете още »
Д-р Стойчо Кацаров: Съставянето на правителство не решава политическата криза
"Нито едните, нито другите искат правителство. Това не обещава дълголетие, може би ще издържи до местните избори ... прочетете още »
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявяват състава на кабинета на общ брифинг
Очаква се днес от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да дадат общ брифинг, на който да бъде обявен съставът ... прочетете още »
Осем министри се явяват на парламентарен контрол
В петъчното пленарно заседание депутатите ще изслушат 8 служебни министри на парламентарен контрол. Повечето министри ще отговарят ... прочетете още »
Ден на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали в цялата страна, с които ще бъде ... прочетете още »
Димитър Марков: Виждаме припряно бързане за махането на Гешев
"Ситуацията ескалира изключително много. Ставаме свидетели в момента на едно припряно бързане с цел - постигане на ... прочетете още »
Стойчо Стойчев: "Възраждане" няма капацитет, за да свали с протести бъдещото правителство
"Нагласата за общо управление съществува отдавна поне на лидерско равнище в ГЕРБ и ПП-ДБ. Причините за всички ... прочетете още »