Христо Христов: Защо не трябва да се вярва безусловно на информацията в Интернет?

Публикувано преди 1 година  |  Общество
Официално знаме на Елхово от 2009 година
Официално знаме на Елхово от 2009 година

Директорът на Етнографско-археологически музей – Елхово Христо Христов публикува интригуващ коментар в социалните мрежи на тема: „Защо не трябва да се вярва безусловно на информацията в Интернет?“ Поводът, който провокира Христов е факта, че редица специализирани фирми за изработката на официални знамена все още в официалните си каталози за знаме на Елхово предлагат такова, което не е актуално още от 2009 година. Публикуваме целият пост на Христов без корекция.

Защо не трябва да се вярва безусловно на информацията в Интернет? В това пространство продължава да се върти информация, че знамето на община Елхово е зеленият вариант, а това бе само за няколко месеца. Знамето на Община Елхово е прието с решение на ОбС Елхово от 9.03.2009 г. и представлява бял фон, на който е изобразена слънчева розетка, носеща другия символ на общината – герба на гр. Елхово.
Бялото като основен фон е символ на чистотата. Дванадесетте елемента по периферията на композицията носят различна символика. Във всички големи световни религии и култове числото 12 представлява “завършен цикъл, порядък, духовен ред”. 12 са знаците на зодиака, месеците на годината, 12 са рицарите около Кръглата маса, символ на разбирателство, равнопоставеност и единодействие. В християнството, 12 са плодовете на духа, звездите отъждествявани с 12-те Израилеви рода, 12 са портите на Свещения град, 12 са Апостолите и дните на Коледните празници.
Асоциативно графичният знак може да има различен прочит. Слънце, чиито лъчи наподобяват гълъби. Известно е, че Елховско е един от районите в страната с най-много слънчеви дни в годината, а гълъбите са символ на Светия дух. Асоциация се създава и със славянизираното име на Елхово – Яница – Цветница на средновековното име на града Йоаница.
Графичният знак е цветова реплика на знака, използван в периода 1995 – 2007 г. под формата на знаме при чествуването на празника на гр. Елхово и вече бе придобил популярност и гражданственост. Автори на идейния проект са група изявени художници и общественици от Елхово.
Знамето на Елхово е оригинално и неповторимо, което бе основното изискване поставено от ОбС- Елхово в решението от 07.03.2009г. Решението бе провокирано от депозирано становище на Граждански инициативен комитет за отмяна на съществуващият символ – знаме на община Елхово. /зелен вариант/ Мотивите за отмяна включваха и факта, че зеленият вариант на знамето на общината е заемка от знамето на Маршаловите острови и на 100% се препокрива с него като графична композиция. Разликата е само в цветовата композиция.

Официално знаме на Елхово до 2009 година
Официално знаме на Елхово ДО 2009 година

Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА