Макрон: Това ли искате? По-ниски пенсии и по-високи данъци?

Публикувано преди 1 година  |  Света

Френският президент Еманюел Макрон иска да въведе спорната пенсионна реформа до края на годината. Актуални социологически проучвания обаче показват, че до 70% от французите отхвърлят точно тази реформа. А одобрението за политиката на президента Макрон е спаднало до 28%.

Това явно не тревожи френския президент твърде силно, защото в телевизионно интервю от Елисейския дворец каза, че не гледа рейтингите, а прави това, което е нужно за страната. Заяви също, че вдигането на пенсионната възраст на 64 години не е приятна мярка, но е била наложителна.

„Не съжалявам за нищо“

Спорната пенсионна реформа беше прокарана от правителството на Макрон без официално гласуване в парламента. След това правителството оцеля при два вота на недоверие с крехко мнозинство. Протестите и стачките срещу реформата и президента, някои от които преминават с насилие, продължават в много френски градове.

„Жалко е, че не успяхме да убедим всички. Не съм щастлив от това, но не съжалявам за нищо“, заяви Еманюел Макрон в отговор на многобройните въпроси на двамата интервюиращи го журналисти от телевизионните канали France2 и TF1. „Правя това, което трябваше да се направи“, зави френският президент и увери, че е можел да действа и като неговите предшественици, а именно – да протака реформите и просто да замита проблемите под килима.

Макрон разкритикува насилието по време на демонстрациите

Профсъюзите вече призоваха за общонационални стачни действия и протести и този четвъртък, защото смятат, че „социалната демокрация“ е в опасност. Президентът изрази разбиране към протестите и гнева на хората. „Те имат право да демонстрират“, каза той. „Ще слушаме и ще продължим по този път, но никога няма да се поддадем на насилието“, добави Макрон, визирайки нощните безредици и горящите автомобили и контейнери за боклук през последните дни и седмици.

„Екстремното насилие не е част от тази република“, посочи Макрон. Няколкостотин души бяха временно задържани в разгара на размириците от понеделник насам. От Френската лига за правата на човека разкритикуваха „тревожната ситуация с демокрацията“ и нарастващото полицейско насилие. Говорител на парижката полиция отхвърли обвиненията за произволни арести. За днешните протести са мобилизирани пет хиляди полицаи, които да съпровождат протестите на синдикатите. В цялата страна те ще бъдат 12 000.

Какво следва?

Еманюел Макрон покани социалните партньори, синдикатите и бизнеса да разговарят за по-нататъшни реформи и по широк кръг от теми: за по-високо минимално заплащане, за намаляване на безработицата и повече работни места в промишлеността, както и за социалните проблеми. Макрон обяви и нов данък върху свръхпечалбите в промишлеността и обеща да осигури повече справедливост за работещите и здравословни условия на труд за по-възрастните работници. Диалогът със синдикатите трябва да започне „през следващите няколко седмици“, каза още той.

Макрон беше категоричен, че не се планира отмяна на пенсионната реформа, нито някакви персонални промени в правителството, разпускане на Националното събрание, нови избори или референдум. Президентът заяви, че ще продължи да работи както и досега, защото „трябва да приемем реалността“. Сегашната пенсионна система не може да остане каквато беше, Франция просто не може да си го позволи вече, увери той.

По думите му алтернативата на повишаването на пенсионната възраст е по-високи пенсионни вноски, по-ниски пенсии или дори по-високи данъци. „Това ли искате?“, попита риторично Макрон. „Хората не искат да чуят истината“, убеден е той. Лявата опозиция беше предложила да бъде поет по-голям държавен дълг. Този вариант – за пенсии на кредит – също беше категорично отхвърлен от френския президент.

Критики след интервюто

Дали синдикатите ще приемат предложението на Макрон за диалог засега е под въпрос. В първата си реакция ръководителят на профсъюза CGT Филип Мартинес заяви, че президентът „презира хилядите хора, които протестираха досега“. Депутатката от Зелените Сандрин Русо пък разкритикува имперското и арогантно поведение, което често се приписва на президента. Тя изрази своето недоумение от това, че в неделя Еманюел Макрон ще вечеря в двореца Версай с британския крал Чарлз III, докато хората демонстрират по улиците на Париж.

Еманюел Макрон беше избран за президент през 2017 г. като реформатор и европейски новатор. Междувременно много хора във Франция са разочаровани от неговата политика. Миналата година обаче той беше преизбран за нов мандат, с което беше осуетен опитът на десните популисти около Марин льо Пен да вземат властта.

Автор: Бернд Ригерт

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО