Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

26 април 2024 14:20  |  Здраве
Здравното министерство осигурява на бременните безплатно имунизиране срещу коклюш

Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо дали са здравно осигурени или не, да се имунизират безплатно срещу коклюш. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, цитирана от Dariknews.bg.

Регистрираните до момента случаи на коклюш у нас надхвърлят 500 при 4 за същия период миналата година. Това показва тенденция за епидемично разпространяване на заболяването. Най-засегнати са децата – те са над 90% от всички докладвани случаи. „Сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст“, допълни тя.

Министърът на здравеопазването заяви, че предприема следните действия:

Първо – актуализация на имунизационния календар на България, като се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия, коклюш, тетанус, инфлуенца B, инфекции при новородени да стартира по-рано – от 6 седмица.

Второ – Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не да се имунизират безплатно срещу това заболяване.

Според доцент Ангел Кунчев целта е да се осигури максимална безопасност на най-рисковата група – децата до 1 година и тези, които не са навършили имунизационна възраст. „Информацията, която получихте, покрива това, към което се стремяхме“, заяви доцентът.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето