Хванаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.

Преди седмици 46-годишна жителка на пловдивско село потърсила помощ от служителите на отдел „Икономическа полиция“. Жената разказала как е станала жертва на измамна схема, придружена с принуда и в продължителен период от време, съобщиха от полицията.

Всичко започнало с търсене на решение за затрудненото си финансово положение, в края на декември 2023 г., когато тя попаднала на обява в интернет сайт с предложение за уреждане на бърз кредит. Срещу посочен телефонен номер през мобилно приложение фигурирали имена на мъж, с когото се свързала, за да обсъдят възможността да получи 100 хиляди лева. След като се договорили за комисионната, той изпратил клиентката си в офиси на няколко различни банки за да кандидатства за кредит. Веднага след одобрението ѝ, обаче, последвали заплахи и психологически натиск – потърпевшата била принудена да предаде изтеглените пари на непознати, дошли пред съответния офис от името на извършителя. Междувременно той поискал и по-висок процент за услугите си. В един момент се оказало, че от порочния кръг да тегли нов кредит, за да покрие стар, на жената била причинена имотна вреда в размер на 173 хиляди лева.

В хода на работата по образуваното досъдебно производство под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив били предприети множество оперативни и издирвателни действия, които да изяснят цялата фактология, както и самоличността на извършителите на престъплението. При спецакция във вторник на територията на столицата са претърсени офис, два частни адреса и автомобил, иззети са пари, документи, печати на кредитна институция и други веществени доказателства с отношение по делото.

С полицейски заповеди за едно денонощие са задържани двама мъже – на 27 и 31 години, и 30-годишна жена. С постановление на наблюдаващия прокурор на тримата е повдигнато обвинение. Очаква се на днешно заседание съдът да определи спрямо обвиняемите мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Източник: fakti.bg

Leave a Comment