Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално

3 май 2024 08:04  |  Здраве
Над 145 хил. двойки имат проблем да заченат нормално

Като разпънати на разпятието са двойките с репродуктивни проблеми, особено в по-малките населени места, заради все още сериозната обществена стигма и трудния достъп до квалифицирана медицинска помощ. Според проучване на фондация „Искам бебе“ двойките, които имат проблеми да заченат нормално, са над 145 хиляди, посочи Радина Велчева, основател на неправителствената организация:

„Това са хора, които са казали, че имат такъв проблем. Колко са тези, които не са казали и няма да кажат, заради обществената стигма – не можем да ги преброим. Каквото да сме направили в тези над 17 години като НПО и държавата, отпускайки средства за асистирана репродукция, все се случва така, че в по-малките населени места е много трудно да се говори по темата“.

Първият безплатен кабинет по асистирана репродукция беше открит във Враца през 2019 година. Последваха кабинети в Перник и Гоце Делчев и сега в общинската болница в Горна Оряховица е четвъртият. Проблемът с репродуктивното здраве става все по-сериозен, коментира управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов:

„Аз поне имам усещането, че започва да придобива епидемични размери, защото със сигурност всеки от нас познава хора, които имат или са имали репродуктивни проблеми и е изключително важно да достигне до всички тях това, че има как да им бъде помогнато, има решение и е възможно да има решение на техния проблем“.

Проблемът става сериозен и заради напредването на възрастта, в която двойките предприемат първите стъпки, коментира Радина Велчева:

„Поради това, че не говорят за проблема, поради това, че са на 37-38 години и казват още им е рано, на 40 чуват подмятания, че нямат дете. Много се забавя във времето диагностиката. В Горна Оряховица ще направим нещо за първи път – не просто откриваме кабинет по репродуктивно здраве, а ще насочваме млади специалисти – гинеколози и ендокринолози, за срещи с младежите, за да направим навреме профилактика на проблема на репродуктивното здраве“.

По трудния път от разпятието пред проблема до възкръсването на надеждата преди 10 години са минали Росен Димитров от Горна Оряховица и съпругата му. Сега имат близнаци син и дъщеря:

„Много мъчен етап от живота на една двойка. Четейки, информирайки се, макар че тогава беше по-трудно, успяхме да достигнем до подходящите лекари, които направиха всичко за нас. Ние сме им много благодарни, получиха се нещата бързо, от втория опит. Важното е човек да мечтае, да вярва, да има доверие на специалистите, да са упорити. Важното е да има резултат“.

Около 16% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със забременяването, коментира д-р Георги Николов от София, който от 30 години се занимава с репродуктивна медицина. Почти по равно са мъжете и жените, чийто здравословни проблеми са препятствие към зачеване по нормален път, а при 25-30% факторите са комбинирани. Д-р Николов казва, че не може да се съгласи с набиращата все по-голяма сила мълва за имплантиране на неоплодени яйцеклетки при инвитро процедурите, за да се връщат двойките за нови процедури и да продължават да плащат не малки суми преди да решат да отидат в Турция за ин витро:

„Това е още по-безумно, защото в една пазарна икономика, в която повечето центрове, да не кажа почти всички, са частни, които се конкурират един с друг и се борят за пациенти, някой да връща неоплодени яйцеклетки умишлено, както подозирам се твърди. Това е абсолютна глупост, защото в крайна сметка ние нашите пациенти ги задържаме и ги печелим, заради това, че те забременяват. Модата за ин витро в турските клиники, които са по-успешни от българските, е поредната градска легенда. Каквото правят турците, го правим и ние. Няма метод на света, който някой да прави, и този метод да не може да бъде направен в България, не и в репродуктивната медицина“.

Кабинетът за безплатни консултации по репродуктивните проблеми е в АГО на горнооряховската болница. От скоро в отделението има училище за бременни, подготвя се стая с домашни условия, където родилката може да бъде придружавана от бащата на бебето или от свой близък, инвестира се в нова апаратура. Ражданията се увеличават, но абортите не намаляват, коментира д-р Михаил Милатович, началник на отделението, и разказа за поредния парадокс:

„Откриваме кабинет по безплодие, а имахме четири аборта. Нямам обяснение за това нещо. Тези, които нямат деца, се надявам да дойдат, да се консултират със специалистите от София, да се консултират с нас. Кабинетът е първият в областта. Няма да пътуват до големите градове. Безплатни са всички процедури и прегледи. Така че се надявам да потръгнат нещата“.

Демографската криза у нас е основна и е преди политическата и икономическата.

„Ако искате да стимулирате една нация да ражда повече – има два метода. Единият е да инвестирате в асистирана репродукция. Той, може би, не дава чак такива привидно големи резултати, но е 4 пъти по-изгоден отколкото да увеличите детските надбавки и да се надявате това да привлече допълнително хора, които да имат по още едно дете. С други думи демографската стратегия на хора като Обран в Унгария е голяма глупост“, коментира специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Николов.

Текст и снимка: Здравка МАСЛЯНКОВА, БНР

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето