Според Александър Николов има шанс да получим обезщетението от над 400 млн. eвро, които искаме от Газпром

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Според Александър Николов има шанс да получим обезщетението от над 400 млн. eвро, които искаме от Газпром

Винаги има шанс България да получи обезщетението в размер на над 400 млн. eвро, които иска от „Газпром“, но в подобни случаи най-важни са детайлите. Обосновката на тази сума и на тази претенция е нещо, което трябва да бъде изследвано много подробно преди да се правят подобни изказвания.

Това каза в ефира на Евронюз България бившият министър на енергетиката Александър Николов.

„По моя оценка има драстични разлики в това, за което България трябва да претендира и това, което се съобщава сега. Има публични данни, в които може да се видят обемите, които България получава, както представлява договорът, от колко време не се изпълнява, какви са щетите на база цени само от недоставяне, какви са пропуснатите ползи“, каза той.

Според Николов е странно това, че едни цифри просто се поставят в публичното пространство, защото има твърде много въпросителни. През годините сектор „Енергетика“ много често се използваше за политически подаръци, отбеляза още той.

Според енергийния експерт Димитър Куюмджиев страната ни трябва да предяви претенции за нарушената клауза на договора.

„Това, което е нашето главно основание, че независимо от указа, издаден от руския президент Путин, ние имаме договор, подписан от двете страни и там ясно е казана с каква валута ще заплащаме газта. Това, че ние сме отказали да плащаме в рубли – в договора не е упоменато такова условие, така че имаме право да претендираме“, каза експертът.

Според Куюмджиев дали това нарушение на условията е достатъчно за да може страната ни да осъди „Газпром“, предстои да стане ясно.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024
ГЕРБ - 22 в бюлетината


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО