Полша укрепва границата си с Русия и Беларус, инвестира над 2,5 милиарда долара

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Полша укрепва границата си с Русия и Беларус, инвестира над 2,5 милиарда долара

Полша ще инвестира около 10 милиарда злоти (над 2,5 млрд. долара) за повишаване на сигурността и мерките за възпиране по границата си с Русия и нейния съюзник Беларус, съобщи днес полският премиер Доналд Туск, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Туск обяви, че работата по проекта „Щит-Изток“, който включва изграждането на подходящи военни укрепления, вече е в ход. Полша се намира на източния фланг на НАТО и Европейския съюз и Туск подчерта, че тя носи допълнителна отговорност за сигурността на Европа.

„Взехме решение да инвестираме в нашата безопасност, и преди всичко в безопасна източна граница, около 10 млрд. злоти“, каза Туск.

„Започваме мащабен проект за изграждане на безопасна граница, включващ система от укрепления, а също оформяне на терена и свързани с околната среда решения, които ще направят границата непробиваема за потенциален враг“, заяви премиерът.

„Предприехме тези работи, за да направим границата на Полша безопасна в мирно време и непристъпна за врага по време на война“, добави той.

Туск заяви това пред полски войници в Краков (Южна Полша) на церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от победата на съюзниците срещу нацистите в битката при Монте Касино в Италия по време на Втората световна война.

Предишното дясно правителство на Полша издигна стена на стойност 400 млн. долара по границата с Беларус, за да спре масовия приток на мигранти, напиращ от тази посока през 2021 г., но сегашният проевропейски кабинет твърди, че тя трябва да бъде укрепена.

Полша е верен съюзник на Украйна в отбранителната ѝ война срещу руската инвазия, припомня АП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024
ГЕРБ - 22 в бюлетината


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО