Германия: Повече военна помощ за Украйна ни води към пропаст

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Германия: Повече военна помощ за Украйна ни води към пропаст

Германският политик, депутат от Бундестага Сара Вагенкнехт смята, че политиката на увеличаване на военната помощ за Киев води както Германия, така и Украйна към пропастта. Така тя коментира информацията, че германското министерство на отбраната е поискало допълнителни 3,8 млрд. EUR от правителството за оказване на помощ на Украйна.

„Още милиарди за оръжия, въпреки че почти не останаха украинци, които искат да се бият?“ – написа Вагенкнехт в X (бивш Twitter). „Този курс води нас и Украйна в бездната. Преговорите за прекратяване на огъня са повече от закъснели!“ – подчерта депутатът.

По-рано вестник Bild am Sonntag отбеляза, че германското министерство на отбраната съобщи за допълнителна нужда от 3,8 млрд. EUR за помощ на Украйна през текущата финансова година. На 15 май ръководителят на германското военно ведомство Борис Писториус се срещна с канцлера Олаф Шолц, а на 16 май с министъра на финансите Кристиан Линднер. Искането за допълнителни средства трябва да бъде внесено в парламента за одобрение през юни. Германското министерство на финансите, както подчертава вестникът, сигнализира своето одобрение.

Германия е вторият най-голям доставчик на оръжия за Украйна след Съединените щати. Като цяло Германия е отделила средства за военна подкрепа на Киев и се е ангажирала с бъдещи разходи в размер на около 28 млрд. EUR. Руските власти многократно са заявявали, че нагнетяването на Украйна с оръжия няма да намали решимостта на Русия Федерация и няма да промени хода на специалната военна операция.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024
ГЕРБ - 22 в бюлетината


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО