Моят мандат приключва! Кой ще е новият руски посланик във Вашингтон

4 юли 2024 18:19  |  Света

Руският посланик в Съединените щати, Анатолий Антонов, обяви, че неговият мандат приключва, което ще позволи на Москва да изпрати нов дипломат във Вашингтон в момент, когато отношенията между двете страни са на най-ниската си точка от десетилетия, предава Ройтерс.

Информацията за края на мандата на Антонов беше разпространена в четвъртък от руското издание „Коммерсант“, което забеляза ръкописна бележка, изпратена от Антонов, в която той поздравява московски мозъчен тръст по случай 30-годишнината му.

„Моят мандат приключва. Надявам се, че заедно ще продължим да защитаваме интересите на нашата Родина!“, пише Антонов в поздравителното писмо, датирано от 29 юни.

Когато беше запитан, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред репортерите: „Няма причина да коментираме тук. Всеки може да има свои лични планове. Решенията за назначаването и смяната на посланици се вземат от президента.“

Анатолий Антонов, на 69 години, пое поста си във Вашингтон през септември 2017 г. Преди това е бил заместник-министър на отбраната и заместник-министър на външните работи.

Тази смяна на посланик идва в критичен момент за руско-американските отношения, като продължаването на войната в Украйна и многобройните санкции и натрупаното дипломатическо напрежение продължават да затрудняват връзките между двете страни.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО