Политолог: Примирие между Ахмед Доган и Делян Пеевски не може да има. По-силният ще изяде по-слабият!

5 юли 2024 18:04  |  България

Примирие между Ахмед Доган и Делян Пеевски не може да има. По-силният ще изяде по-слабият. Ако не се разпадне, ще се разбере кой е силният човек. Без да правя категорична прогноза, мисля, че Пеевски ще трябва спешно да отслабва.

Така политологът Петър Чолаков коментира в ефира на „Дарик радио“ разривът в парламентарната група на ДПС от последните дни.

Според Чолаков, ако не се разпадне групата на ДПС, вторият мандат ще отиде при тях, като изрази увереност, че тя все пак ще остане цяла.

“Ако не се разпадне, ще се разбере кой е силният човек. Без да правя категорична прогноза, мисля, че Пеевски ще трябва спешно да отслабва”,

каза Чолаков.

Той анализира случващото се в ДПС. Партията се раздели на два лагера при гласуването за подкрепа на кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, като 14 депутати се съобразиха с призива на почетния председател Ахмед Доган и гласуваха “против”, а други 30 – с мнението на съпредседателя Пеевски за подкрепа на правителство с премиер Росен Желязков.

Според политолога ДПС не е основният играч на политическата сцена, но има ключова функция като балансьор.

“Те участват в почти всяка една политическа сделка. Те не са основният играч, но ако там има големи сътресения, това ще се отрази на стабилността в държавата.

Българските турци и българските помаци са мъдри хора и ми се иска да вярвам, че този разлом, който беше създаден вътре, е причинен основно от властолюбието на една личност. Друга личност – че е властолюбива личността на д-р Доган, го знаем.

На тази личност, на която ѝ беше дадена баницата, тя реши, че може да изяде баницата самичка. Големият проблем в ДПС се оказа вълчият апетит на Пеевски.

Доган подцени този апетит, при който рационалността отива на заден план.“

Правният експерт Иван Брегов анализира процесите в политическите партии у нас. Той посочи, че на българската политическа сцена партиите се формират около своя водач.

“Когато партиите са лидерски, това е моделът на клиентелистката партия. Тя често пъти е оформена около лидера без стабилен вътрешнопартиен живот. Има ли ясно изразен лидер без ясно изразена структура, нещата стават клиентелистки.

Българският политически модел се оформя очевидно около лидери – Доган, Пеевски, Костадинов, Кирил Петков, Асен Василев,

преди това Христо Иванов и някъде там имаше две партии с добра вътрешна политическа динамика – това беше ДСБ, от която вече има някакви угризки, а другата Атанасов я превърна в угризка от политическа партия.”, заяви Иван Брегов.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО