Отбелязваме Световния ден на учителя

Публикувано преди 2 години  |  Общество

На 5-ти октомври у нас и в още над 100 страни по света се отбелязва Денят на учителя. Традицията води началото си от недалечната 1994г., когато по повод 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Международен ден на учителя.

Преди това обаче, на 5 октомври 1966 година, на специална междупарламентарна конференция в Париж са приети препоръките за статута на учителите. Те са разработени от Международната организация на труда и ЮНЕСКО.

Документът съдържа основните принципи на обучение и професионално развитие на преподавателите, техните права и задължения, условия на работа, възнаграждение и провеждане на часовете.

На днешния ден Организацията на обединените нации отправя молба към всеки да отдели минута и да си спомни с любов и признателност за това как учителят е променил неговия живот за добро.

Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора заради наученото от нашите учители преди години. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище.

Затова ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преподавателите.

Учителят, добрият учител, дава на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание.

Честит празник, учители!


Статията е публикувана на 5 октомври 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА