Черна гора избира президент

Публикувано преди 5 дни  |  Света

Черногорците ще се отправят към избирателните урни днес, за да решат кой ще бъде държавният им глава през следващите пет години, предаде БТА.

Малко над 542 000 гласоподаватели ще имат възможност да избират в първия тур от вота измежду седем кандидати.

Сред тях са настоящият президент Мило Джуканович /на снимката/, който е лидер на Демократичната партия на социалистите, Андрия Мандич от Нова сръбска демокрация, която е член на коалицията Демократичен фронт, Алекса Бечич от Демократи и Горан Данилович от Обединение на Черна гора.

В надпреварата участват също един от лидерите на движението „Европа сега“ Яков Милатович, депутатът от Социалдемократическата партия Драгиня Вуксанович Станкович и инфлуенсърът Йован Радулович.

Право на глас на президентските избори имат 542 154 граждани. Най-много избиратели има в Подгорица – 143 608, а най-малко в Шавник – 1777.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7:00 до 20:00 часа местно време (от 8:00 до 21:00 часа българско време).

Днешните президентски избори са четвъртите от отделянето на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година и осмите от въвеждането на многопартийната система.

За президент на Черна гора ще бъде избран кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове. Ако няма такъв, трябва да се проведе втори тур на изборите след две седмици, т.е. на 2 април.

На втория тур участват двамата кандидати, получили най-много гласове, крайният победител е кандидатът, успял да събере най-голяма подкрепа.

Анализаторите прогнозират, че ще се стигне до втори кръг, като единият от претендентите ще бъде Джуканович.

Основните съперници на сегашния президент на изборите в неделя са Андрия Мандич от Демократичния фронт, който иска по-тесни връзки със Сърбия и Русия, и Яков Милатович, прозападен икономист и заместник-ръководител на движението Европа сега, отбелязва Ройтерс.

Опонентите обвиняват Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите в корупция, връзки с организираната престъпност, а също така, че управляват страната като тяхна частна собственост – обвинения, които Джуканович и партията му отричат.

Страната с население около 620 000 души е членка на НАТО и кандидатка за членство в Европейския съюз.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Със 120 000 лева измамиха земеделци в Пловдивско
Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 54-годишна жена, измамила земеделски производители с общо 120 000 лева ... прочетете още »
Санкциите оставиха руските лекари без учебни трупове
В Русия поради санкциите лекарите нямат достатъчно учебни трупове, за да практикуват нови умения, става ясно от ... прочетете още »
Висша дипломация! Саудитска Арабия размразява отношенията си и със Сирия
Саудитска Арабия и Сирия са се споразумели да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си ... прочетете още »
Музата на Влахович се показа по бански (СНИМКИ)
Каролина Страмаре провокира емоции в мрежата. Тя е сред дамите носителки на титлата "Мис Италия". Страмаре е ... прочетете още »
Проф. Касчиев: Няма как да минем без руски части за АЕЦ "Козлодуй"
Няма как да минем без това, поне засега, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ ядреният ... прочетете още »
Ето колко са милионерите у нас
Домакинствата у нас държат над 3 млрд. лева на депозити в банката със суми от над 1 ... прочетете още »
Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия
Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра ... прочетете още »
Скабеева полудя заради пътуването на Зеленски до Бахмут
Олга Скабеева истеряса заради пътуването на Зеленски до Бахмут: руските войски не контролират ли “пътя на смъртта”? ... прочетете още »