Певчески групи от Елхово и село Изгрев с награди от национален фестивал (+снимки)

2 юли 2023 20:25  |  Общество

Певческите групи „От извора“ при НЧ “Възраждане – 1930“ село Изгрев и певческа група „Орудица“ при НЧ „Развитие – 1893“ Елхово се завърнаха с първа и втора награда от шести национален фолклорен фестивал на сусама, с. Доситеево, общ. Харманли. Ръководителите на групите Илияна Драгнева и Кичка Панайотова са изключително доволни от представянето си.

Групата от село Изгрев представи за първи път пред публика обичая „Пеперуда“ в най – автентичния му вид. Елховската група участва в конкурсната част на фестивала с автентични народни песни под съпровода на акордеон от Тодор Ангелов. Журито оцени много високо и двете групи, които представиха традиционното за нашия край творчество и им присъди златен и сребърен медал.
В селото, известно като “столицата на сусама” се събраха над 900 участници от 90 читалища и пенсионерски клубове от цялата страна.

Фестивалът е с конкурсен характер и на него бяха раздадени медали, плакети и грамоти на певчески групи, индивидуални изпълнители, народни обичаи, танцови групи, танцови ансамбли. На него взеха участие десетки групи за автентичен фолклор и народно танцово изкуство, и стотици участници, които представиха традиционното творчество от различни краища на България, на завършилия двудневен форум провел се този уикенд.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА