Броят на бездомните в САЩ скочи с 12% до най-високото регистрирано ниво

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Бездомността в Америка достигна нов рекорд, заявиха федерални служители в петък.

Повече от 650 000 души са без дом в момента, което е скок от 12% спрямо 2022 г., сочи докладът на Министерството на жилищното строителство и градското развитие на САЩ. Това е най-високият брой, откакто страната започна да следи данните за хората без дом при преброяването на населението през 2007 г.

Хиляди американци се присъединиха към редиците на бездомното население през последната година заради края на пандемичните програми като мораториума за изселване, както и скоковете в разходите за наем, установи докладът. Краят на помощта от ерата на COVID, като разширения данъчен кредит за деца, проверките за стимули и други помощи, също доведе до скок в бедността миналата година, проблем, който беше особено остър при децата, сред които процентът на бедност се удвои.

„Бездомността е разрешима и не трябва да съществува в Съединените щати“, каза секретарят Марша Л. Фъдж в изявление. „Тези данни подчертават спешната нужда от подкрепа за доказани решения и стратегии, които помагат на хората бързо да излязат от бездомността и които на първо място я предотвратяват“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО