Хусите: Всяко нападение срещу Йемен ще има тежки последици за замесените

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Високопоставен представител на хусите предупреди късно в петък, че всяко нападение срещу Йемен от страна на САЩ, Израел или други западни сили ще има тежки последици за замесените, предаде Ал Джазира.

Али ал-Кахум, каза това пред базираната в Ливан телевизия Al Mayadeen.

Йемен разполага с всички отбранителни възможности, за да отговори на всякакви военни действия от страна на САЩ, Израел или други западни сили, каза ал-Кахум в интервю късно в петък.

Предупреждението от високопоставения член на Хусите идва, когато Израел и западните сили засилват присъствието си в Червено море на фона на атаките на силите на Хусите срещу кораби, свързани с израелските пристанища, като отмъщение за войната на Израел срещу Газа.

„Хусите няма да се откажат от палестинската кауза, независимо от каквито и да е заплахи от САЩ, Израел или Запада“, каза ал-Кахум, добавяйки, че операциите срещу Израел ще продължат.

Централното командване на САЩ съобщи, че три кораба, пътуващи в Червено море, са били подложени на атака от силите на хутите в петък на фона на предупрежденията на базираната в Йемен групировка срещу плавателни съдове, пътуващи към или от израелски пристанища.

Убедени поддръжници на палестинците, хусите започнаха атаки срещу кораби, които правят бизнес с Израел, като отмъщение за войната срещу Газа.

Според Централното командване, което отговаря за американските сили в Близкия изток, хусите са наредили на либерийски кораб да промени курса в Червено море в петък сутринта, предупреждавайки, че в противен случай ще бъде атакуван. Корабът не се съобразил и продължил без последствия.

Малко след това обаче втори кораб под либерийски флаг е ударен от дрон в Червено море, което предизвикало пожар, който бил потушен от екипажа.

Около обяд в петък силите на хусите изстреляха две балистични ракети към международните морски пътища в тесния пролив Баб ел Мандеб, който свързва Червено море и Аденския залив.

Трети либерийски кораб бил ударен от една от ракетите и избухнал пожар, съобщи Централното командване в социалните медии, добавяйки, че американски военен кораб е отговорил на сигнала за помощ на кораба.

„Не се съобщава за наранявания от нито един от трите нападнати кораба, но този последен кръг от атаки е още една демонстрация на големия риск за международното корабоплаване, причинен от тези действия на хутите“, се казва в съобщението.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО