Токаев: Денят на независимостта на Казахстан олицетворява свободата в нови исторически условия

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поздрави населението с националния празник, като отбеляза, че Денят на независимостта олицетворява свободата и независимото развитие на страната в нови исторически условия.

„Днешният празник е символ на неразрушимото единство на нашия народ. В този знаменателен ден ние отдаваме почит на националните герои, които изиграха изключителна роля в осъществяването на мечтата на нашите предци за суверенна държава“, се казва в поздравлението на Токаев.

Президентът отбеляза, че независимостта е открила нови хоризонти пред републиката. „След обявяването на независимостта започна процесът на дипломатическо признаване на Казахстан, превръщайки го в пълноправен субект на международното право. Независимостта е над всичко! Нашият дълг към миналите и бъдещите поколения е да запазим и защитим свещената независимост с всичките ни сили като най-голямата ценност, залегнала в основата на добруването и просперитета на нацията“, подчерта той.

Казахстан следва уверено своя стратегически курс, укрепвайки своята държавност стъпка по стъпка. „Дълбоките трансформации, които започнаха във всички сфери на живота, отвориха нова глава в нашата вековна историческа хроника. Ние създаваме справедлив Казахстан – страна на равни възможности и прогрес. И със сигурност ще постигнем тази висока цел, разчитайки върху такива ценности като единство и стабилност, законност и ред, отговорност и солидарност, култ към знанието и труда“, каза той.

Преди това Денят на независимостта се отбелязваше като национален празник, но през юни 2022 г. Токаев пое инициативата да върне този статут на Деня на републиката, който се празнуваше на 25 октомври. В края на септември същата година президентът одобри промени в законодателството.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО