Бивш съветник на шефа на Пентагона: САЩ създадоха хаос в Ирак

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

САЩ създадоха хаос в Ирак и сега се опитват да прикрият провала си. „Америка трябва да напусне Ирак. Все още имаме над 5000 служители и 12 или 13 бази там. За какво сме там? За да скрием факта, че се провалихме в Ирак? Ирак беше огромно стратегическо бедствие.

Това мнение изрази полковник в оставка Дъглас Макгрегър, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

На 20 март 2003 г. войските на международната коалиция, ръководена от САЩ, започнаха мащабна военна операция срещу Ирак, наречена Иракска свобода. Чуждестранната инвазия, свалянето на президента Саддам Хюсеин и годините на битки хвърлиха страната в хаоса на етническата и сектантска война. Територията на Ирак се превърна в база за множество терористични групи, включително Ал Кайда и ИД. До 2014 г. повече от 60% от територията на страната беше под контрола на бойци на ИД и едва в края на 2017 г., с подкрепата на нова международна коалиция под егидата на САЩ, иракските войски прочистиха регионите на република от формирования на тази терористична групировка.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО